Mobilier de gradina din radacini de copaci

2
2579
Mobilier de grădină din rădăcini de copaci
Mobilier de gradina din radacini de copaci

Cu mai multi ani in urma, un localnic din Unirea, judetul Alba, a dezvoltat o afacere de prelucrare a lemnului stramb care este foarte apreciata in intreaga tara, dar si in strainatate. Este vorba de mobilierul de gradina realizat din radacini si trunchiuri de carpen. Doru Muresan a pornit aceasta afacere din pasiune. Apoi pasiunea s-a transformat in treaba serioasa, iar astazi aceasta afacere aduce bani. Nascut in Campeni – capitala Tarii Motilor, Doru Muresan spune ca s-a simtit mereu atras de prelucrarea lemnului, mestesug cu traditie adanc impamantenita in Apuseni. „La inceput a fast o pasiune. Mai apoi, plecat fiind in Austria, am vazut acolo genul acesta de mestesug, anume confectionarea de mobilier rustic de gradina si am transformat pasiunea in afacere”, povesteste Doru Muresan.

In anul 2002 si-a deschis o expozitie permanenta in localitatea Unirea, spatiu special amenajat pentru comercializarea produselor sale. Mai are doi salariati pe care i-a invatat meserie si le-a transmis dragostea pentru acest mestesug. „Umblam mult prin padure. Mergem cu tema facuta de acasa, cautam un anumit lemn pentru a face ceea ce ne-am propus, dar daca dam de un lemn aparte, interesant, din care ar iesi ceva deosebit, il luam imediat”, explica mestesugarul. Foloseste mult lemnul rotund de carpen (pentru striatiile care dau un farmec aparte produsului) si prelucreaza lemnul de stejar sau brad, dar utilizeaza mult si radacinile de arbori.

„De multe ori sapam pentru a scoate radacinile copacilor, pe care le folosim pentru a confectiona suporti de flori sau alte lucruri decorative”, precizeaza Doru Muresan. Produsele mestesugarului sunt impartite pe trei categorii, respectiv utilitare (mese, banci, scaune, sezlonguri, fotolii), obiecte decorative (suporti de flori, carucioare, roabe, cosuri ornamentale) si produse pentru copii (locuri de joaca, leagane, balansoare etc.).

A exportat in Italia, Anglia, Germania si Franta

Procesul de productie este inedit. Imediat dupa recoltarea lemnului din padure, mestesugarul il decojeste. „Decojirea trebuie sa se intample foarte repede, intrucat, daca se usuca, nu se mai poate da jos scoarta. Tocmai de asta, tinem lemnul in apa pana incepem operatiunea de decojire”, explica Doru Muresan. Dupa decojire, lemnul se pune la uscat, timp de un an de zile si de abia dupa ce se usuca natural se intervine asupra lui. „Cand s-a uscat lemnul, trecem la confectionarea produselor din el. Procedurile de prelucrare sunt confectionarea, slefuirea, baltuirea si lacuirea”, precizeaza mestesugarul.

In urma cu doi ani, afacerea ii mergea foarte bine. A exportat in Italia, Anglia, Franta si Germania, dar acum criza o resimte din plin. „In momentul de fata, merge foarte greu. Faptul ca e o pasiune pentru mine ma determina sa continui, sa sustin inca afacerea. Altfel, as inchide si m-as axa pe altceva”, spune Doru Muresan.

2 COMENTARII

 1. Buna ziua
  Avem o livada mai veche in Fagaras, si am scos cateva radacini de mar
  Daca sunteti interesati de achizitionare, astept mailul dumneavoastra
  Multumesc, weekend placut

 2. Buna ziua
  Avem o livada mai veche in Fagaras, si am scos cateva radacini de mar
  Daca sunteti interesati de achizitionare, astept mailul dumneavoastra
  Multumesc, weekend placut
  Mob. 0799972770

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.