Modernizarea retelelor de apa si depozitele ecologice de deseuri risca sa ramana fara fonduri

Modernizarea retelelor de apa si depozitele ecologice de deseuri risca sa ramana fara fonduri

Judetul Suceava va avea poate cel mai mult de suferit daca, in urmatoarea perioada, Comisia Europeana (CE) va decide suspendarea proiectelor din cadrul Programului Operational Sectorial (POS) Mediu derulate in Romania prin Ministerul Mediului, dupa cum, recent, s-a decis suspendarea finantarii proiectelor europene finantate prin Programul Operational Regional (POR), program gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Surse parlamentare de la Bruxelles au declarat DCnews ca la Comisia Europeana se pregateste blocarea fondurilor destinate Romaniei pentru Programul Operational Sectorial Mediu.

Noile “amenzi” pe care statul roman le va suporta sunt rezultatul haosului din primarii la derularea proiectelor pe axa privind deseurile si alimentarile cu apa, noteaza sursa citata.

Decizia oficialilor de la Bruxelles va fi remisa autoritatilor romane in maximum doua saptamani, fiind in discutie fonduri intre 1-3 miliarde de euro.

POS Mediu are un buget alocat de aproximativ 5,6 miliarde de euro, din care aproximativ 4,5 miliarde euro reprezinta finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune (FC), iar diferenta o reprezinta cofinantarea nationala (un miliard euro).

Sectorul apa (extinderea sau modernizarea retelelor de apa si canalizare, construirea statiilor de tratare si a statiilor de epurare) are cea mai mare finantare (60%). Beneficiarii proiectelor sunt companiile regionale de apa din subordinea autoritatilor locale. Alte probleme grave sunt la investitiile pentru sectorul de gestionare a deseurilor.

Judetul Suceava are aprobate doua proiecte importante, din care unul pentru modernizarea retelelor de apa in zonele Suceava, Falticeni, Vatra Dornei, Radauti si Gura Humorului, in valoare de 120 de milioane de euro, iar altul de constructie a doua depozite ecologice de deseuri, la Moara si Pojorata, in valoare de 67 de milioane de euro, proiecte ce pot fi puse in pericol de decizia Comisiei Europene de a suspenda POS Mediu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente