Rovana Plumb: Economia “verde” trebuie sa creeze locuri de munca

Rovana Plumb: Economia „verde” trebuie sa creeze locuri de munca

Rovana Plumb, europarlamentar PSD, vicepresedinte al Grupului S&D din Parlamentul European, a sustinut miercuri la Bruxelles ca tranzitia UE catre o economie „verde” trebuie gestionata in asa fel incat sa creeze locuri de munca si, in acelasi timp, sa genereze rezultate de care sa profite toti cetatenii europeni, inclusiv cei cu venituri mici. Interventia a avut loc in cadrul seminarului economic menit sa promoveze in Europa oportunitatile de afaceri din judetul Prahova. „Trecerea catre o economie ‘verde’ nu se va realiza cu succes decat in masura in care toti cetatenii vor beneficia de avantajele sale”, a subliniat eurodeputata, membra in Comisia de Mediu a PE. Locurile de munca nou-create prin investitiile verzi trebuie sa devina un obiectiv in sine al autoritatilor, considera Rovana Plumb, care estimeaza ca aceste transformari pot genera, in anii urmatori, 2 milioane de locuri de munca in domeniul transportului eficient, 900.000 de slujbe in sectorul serviciilor si bunurilor destinate eficientizarii energetice, precum si 400.000 de locuri de munca in zona energiilor regenerabile. „Aceasta dezvoltare trebuie gestionata in asa fel incat sa se creeze locuri de munca decente si bine platite in Uniunea Europeana”, a adaugat europarlamentarul.

O alta tinta esentiala a autoritatilor trebuie sa fie mentinerea preturilor energiei la niveluri accesibile pentru toata lumea. “Reducerea importurilor de energie va elibera resurse considerabile pentru investitii in noile tehnologii. Pentru noi, socialistii, este esential sa asiguram o tranzitie justa a sectorului energetic european. Preturile la energie trebuie sa ramana accesibile, in special pentru cei cu venituri mici. Utilizarea energiei din surse regenerabile nu trebuie sa devina un privilegiu pentru cei bogati, ci o posibilitate pentru toti europenii”, a punctat Rovana Plumb in cadrul mesajului sau. Eurodeputata a subliniat si progresele realizate in domeniul eficientei energetice si producerii de energie din surse regenerabile la nivelul judetului Prahova.

“In domeniul politicilor verzi, autoritatile din Prahova s-au dovedit a fi mult mai dinamice decat autoritatile nationale”, a remarcat Rovana Plumb, subliniind ca in acest judet se afla prima autoritate locala din tara atestata ca producator de energie din surse regenerabile – comuna Floresti, care este in acelasi timp si singura autoritate publica cu licenta de producere a energiei electrice din surse solare, realizand recent si prima tranzactie din Romania pe bursa certificatelor verzi.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente