Moldova: Despre valorificarea surselor de energie alternativa si in ce masura acesta devine accesibila pentru mase

Moldova: Despre valorificarea surselor de energie alternativ? ?i în ce m?sur? acesta devine accesibil? pentru mase
Moldova: Despre valorificarea surselor de energie alternativa si in ce masura acesta devine accesibila pentru mase
Moldova: Despre valorificarea surselor de energie alternativa si in ce masura acesta devine accesibila pentru mase

Zeci de producatori si utilizatori de biocombustibil s-au intrunit azi la primul Forum National – Bioenergetica Republicii Moldova. Participantii spun ca piata energiei din biomasa s-a extins in ultimii ani, totusi exista anumite constrangeri, cum ar fi pretul redus al carbunelui adus din Ucraina sau faptul ca statul nu are control asupra institutiilor care au beneficiat de programe de asistenta, ca acestea sa utilizeze cu prioritate biocombustibil.

Pana la sfarsitul lunii iulie cabinetul de ministri ar urma sa aprobe o hotarare care prevede intre altele ca institutiile publice care au instalate sisteme de incalzire pe baza de biomasa sa cumpere doar acest tip de combustibil pentru sezonul rece. Aceasta dispozitie este asteptata de producatorii de peleti sau brichete, intrucat unii si-au pierdut clientii, fiind institutii care din varii motive au renuntat la sursele de energie alternativa. Actualmente in toata republica sunt peste 170 de institutii publice care si-au instalat sisteme de incalzire pe baza de biomasa, cu ajutorul fondurilor europene. Deocamdata, spune Sergiu Ochinca, producator din raionul Rezina, cea mai mare parte a cererii este asigurata de institutiile de stat, intre sateni fiind mai putini consumatori ai acestui combustibil:

„80 la suta noi lucram cu persoanele juridice mai mult, cu gradinite, scoli. Unde nu prea sunt paduri si lemne, evident oamenii procura bricheti, peleti. In zona de nord unde sunt si paduri si alte surse alternative este mai greu, dar in fiecare an lista consumatorilor creste.”

Producatorii spun ca cei putini care au ales sa-si incalzeasca casa cu brichete sau peleti nu au neaparat un cazan ci soba, dar chiar si asa au reusit sa se convinga de eficienta, avand cheltuieli de trei ori mai mici. Alexandru Ciudin din Soldanesti spune ca, capacitatile de producere nu sunt folosite inca suta la suta, producatorii orientandu-se spre largirea bazei de clienti:

„Noi incercam sa colaboram cu instalatorii de cazane, sa stim ca daca omul isi instaleaza cazan, sa stie garantat ca el are si combustibil, ca sa fie totul dintr-o mana, totul dintr-un pret. Fiindca sunt multi intermediari,si daca ei iau cu 1700 tona, 1.70 kilogramul, in final el il vinde cu 2.40 lei, si atunci devine nerentabil pentru consumator.”

Daca pana nu demult, programele de finantare ale Uniunii Europene erau destinate institutiilor publice, acum sunt incurajate sa treaca la incalzirea pe baza de biomasa si gospodariile casnice. Anul trecut sprijin la instalarea cazanelor au primit 500 de gospodarii si urmeaza sa fie selectate inca 200.

Investitia intr-un cazan poate fi recuperata timp de 5-6 ani. Expertii cred ca aceste sisteme de incalzire nu se bucura inca de mare popularitate in randul cetatenilor din rand anume pentru ca se pune accentul pe investitia initiala si nu se ia in calcul valoarea in timp a banilor. Nicolae Zaharia, specialist in cadrul proiectului „Energie si Biomasa” este de parere ca lucrurile se vor schimba, avand in vedere ca incalzirea cu gaze naturale devine tot mai costisitoare:

„Sunt oameni care sunt mai inovatori de fire, sunt altii care sunt mai conservativi. Un factor care ne ajuta foarte mult este cresterea preturilor la gazele naturale, care iminent apasa peste buzunarul fiecarui consumator si atunci fiecare se intreaba cum ar putea sa economiseasca. Fiecare cetatean in parte ar trebui sa inteleaga ca odata platind 6 lei pentru fiecare metru cub de gaze, acesti lei pleaca direct in Rusia, iar daca platesti acesti sase lei, dar pentru combustibilul din biomasa, acesti lei raman aici pe loc.”

Datele unui studiu arata ca anual gospodariile rurale genereaza circa 3 tone de biomasa care ar putea fi utilizata in calitate de combustibil. Unii producatori sunt de parere ca este nevoie si de implicarea autoritatilor in valorificarea biomasei. De exemplu cei care au terenuri agricole, sa nu dea foc la paie sau alte reziduuri, dar sa le colecteze ti sa contribuie astfel la linia de producere a biocombustibilului, care incepand cu anul 2015 va fi testat din punct de vedere al calitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *