Casa eficienta energetic care i-a luat fata unui investitor brasovean nu e prea apreciata in Europa

Casa eficienta energetic care i-a luat fata unui investitor brasovean nu e prea apreciata in Europa
Casa eficienta energetic care i-a luat fata unui investitor brasovean nu e prea apreciata in Europa

EFdeN, casa eficienta energetic proiectata de o echipa de 70 de studenti romani, s-a clasat pe locul 19 la competitia internationala Solar Decathlon, in care 20 de echipe din 16 tari s-au intrecut sa realizeze locuinte cu o amprenta minima asupra mediului. Casa i-a atras anul trecut atentia unui dezvolrtator imobiliar brasovean, in timp ce alti potentiali investitori s-au aratat sceptici ca proiectul ar fi vandabil, in special din cauza costului mare al instalatiilor din interiorul casei.

Un teren de la marginea Versailles, oras aflat la jumatate de ora de turnul Eiffel, a fost timp de o luna un cartier rezidential desprins din viitor, gazduind casele construite de studenti din Chile pana in Japonia pentru a combate risipa de energie si apa.

Proiectul EFdeN, conceput de studenti de la Universitatea Tehnica de Constructii, Universitatea de Arhitectura si Universitatea Politehnica, isi propune sa „recicleze” fostele spatii industriale din Bucuresti, precum zona garii Obor, si sa le transforme in cartiere „verzi”. La fel ca celelalte proiecte din concurs, casa EFdeN isi produce propria energie electrica prin panouri fotovoltaice, dar particularitatea proiectului romanesc este o sera interioara, care joaca un rol si in incalzirea spatiului de locuit. Combinatia dintre casa si natura este prezenta inclusiv in baie, unde un lichen absoarbe umiditatea din aer.

EFdeN a obtinut 348 de puncte din partea juriului, care a evaluat casele in functie de 10 criterii, precum arhitectura, eficienta energetica, inovatie si sustenabilitate. Cel mai bun scor obtinut de echipa romana a fost la capitolul inginerie si constructie, unde proiectul s-a clasat pe locul 13 din 20. Membrii echipei EFdeN spun ca proiectul lor a fost depunctat deoarece constructia nu a fost terminata la timp, structura de rezistenta a cladirii fiind livrata cu intarziere din Romania.

„Casa a fost construita in zece zile pe ploaie torentiala”, a spus Claudiu Butacu, presedinte al Asociatiei Solar Decathlon Bucuresti, subliniind ca EFdeN a fost singura echipa unde toata munca fizica de constructie a fost facuta de studenti, in timp ce celelalte au avut ajutor si din partea unor constructori profesionisti.

Castigatorul competitiei a fost proiectul RhOME for DenCity, realizat de studenti si profesori de la Universitatea Roma Tre si Politehnica din Milano, cu 840 de puncte.

Apartament de 120.000 de euro, dar macar e verde

Echipa din spatele EFdeN doreste acum sa transforme prototipul cu care a participat la competitia din Versailles intr-un centru de cercetare asupra tehnologiilor de eficienta energetica, iar designul casei sa fie replicat la scara unui intreg cartier. Prototipul este un o casa cu etaj, cu o suprafata utila de 130 metri patrati si 90 de metri patrati amprenta la sol, dar arata ca un etaj decupat dintr-un bloc de locuinte. Costul constructiei, materialelor si echipamentelor a fost de 300.000 de euro.

In afara de peretii exteriori, in care au intrat materiale speciale care absorb caldura pe timpul zilei si o degaja inapoi in casa pe timpul noptii, si care au fost aduse din Elvetia, toate piesele din casa se gasesc pe piata romaneasca. „Ce am livrat pentru aceasta casa sunt solutii disponibile pe piata din Romania. Ideea in sine este un prototip, dar se bazeaza pe solutii deja testate aici”, a spus Petre Butu, vicepresedinte al diviziei de energie la Schneider Electric, sponsor al mai multor echipe din Solar Decathlon, inclusiv EFdeN.

Pentru proiectul romanesc, compania a furnizat echipamentele de distributie a energiei, invertorul care transforma curentul continuu produs de panourile fotovoltaice in curent alternativ destinat consumului casei, si o solutie de management al energiei, prin care consumatorii pot fi controlati de la distanta, printr-o aplicatie de smartphone sau tableta.

La scara industriala, un apartament bazat pe prototipul inscris in concursul de la Versailles ar costa 120.000 de euro, spun membrii EFdeN, care au realizat si o schita a unui complex de locuinte care ar putea fi amplasat intr-o zona „brownfield” din interiorul unui oras. Cartierul imaginat ar urma sa fie format din 46 de cladiri alcatuite din parter si patru etaje. La parter ar functiona un spatiu comercial, iar etajele ar avea trei sau patru apartamente formate din diferite combinatii ale camerelor din prototip (garsoniera, doua si trei camere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *