Decontul braconajului impus de Sulfina Barbu in Delta Dunarii

Nou termen de depunere a dosarelor pentru administrarea ariilor protejate
Decontul braconajului impus de Sulfina Barbu in Delta Dunarii
Decontul braconajului impus de Sulfina Barbu in Delta Dunarii

Din 2005 si pana in prezent, bugetul de stat a fost pagubit cu circa 25 de milioane de euro ca urmare a desfiintarii concesionarilor piscicole din Delta Dunarii de catre fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu.

Imediat dupa ce Sulfina Barbu a fost numita ministru al Mediului, la finele anului 2004, prima sa grija a fost sa desfiinteze concesionarea exploatarilor piscicole din Delta Dunarii. Printr-un ordin al acesteia, cele 14 societati comerciale care detineau in concesiune cele 24 de zone de pescuit din Delta Dunarii au fost instiintate ca prevederile contractelor au fost modificate. De ce s-a ajuns la aceasta situatie? Pentru ca reprezentantii Aliantei DA, abia ajunsi la putere, sa-i determine pe concesionari sa renunte la contractele incheiate in 2003 cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si, astfel, activitatea de pescuit sa fie incredintata celor agreati si sustinuti de valul portocaliu al guvernarii. Pentru a desfiinta concesionariile, Sulfina Barbu avea nevoie de o marioneta care sa ii puna in aplicare planul si ca atare l-a propus, si premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, a aprobat, in fruntea ARBDD pe liberalul Paul Cononov, fost patron al unei firme de salubrizare.

„Te pun guvernator, daca reziliezi contractele de concesionare”

Prin masura impusa de Sulfina Barbu, societatile concesionare au fost scutite de efectuarea investitiilor conform obligatiilor contractuale dar, in acelasi timp, nu mai aveau dreptul sa asigure paza suprafetelor concesionate. Ea si-a justificat masura prin faptul ca voia sa asigure un management mai performant al ARBDD, care sa stopeze braconajul si, totodata, sa valorifice mai bine potentialul stiintific al zonei. In realitate, a fost doar o decizie politica prin care Sulfina Barbu vroia sa desfiinteze concesionarile facute pe vremea guvernului Nastase si sa scape de guvernatorul de la aceea vreme- Virgil Munteanu. De fapt, imediat dupa ce a ajuns ministru al Mediului, Sulfina Barbu l-a chemat pe fostul guvernator al Deltei Dunarii din perioada 1997-2000, Andrei Svoronos, spunandu-i acestuia, direct, fara ocolisuri:”te pun guvernator, dar trebuie sa reziliezi contractele de concesionare, in special cele ale lui Alexandru Bittner”. „Contractele se pot rezilia doar daca se incalca clauzele, astfel nu se poate asa ceva”, a raspuns Andrei Svoronos. Dar raspunsul nu a fost pe placul Sulfinei Barbu si Andrei Svoronos nu a mai fost pus guvernator, in fruntea ARBDD ajungand Paul Cononov.

Notificari paguboase

Conform contractelor anulate de Sulfina Barbu si Cononov, fiecare concesionar trebuia sa investeasca anual circa 100 de miliarde de lei vechi, ceea ce reprezenta in jur de 2,5 milioane de euro si, totodata, sa achite catre stat o redeventa medie de circa 70-80 de miliarde de lei vechi, adica circa 1,5 -1,7 milioane de euro. „In situatia in care, in urma analizei modului de derulare a contractului de concesionare, se constata indeplinirea cu buna credinta si in totalitate a obligatiilor de catre concesionar, contractul se poate prelungi pentru o perioada de inca 5 ani”, se preciza in notificarile de la acea vreme ale guvernatorului Paul Cononov. Astfel, prin notificari aberante, Sulfina Barbu si Paul Cononov au brevetat o noua schema de pagubire a bugetului de stat prin neincasarea redeventelor de la concesionari. „Prin rezilierea contractelor de concesionare in 2005, statul roman a pierdut, anual, prin neincasarea redeventei, circa 1.000.000.000.000 de lei vechi, ceea ce ar reprezenta azi 10 milioane de lei, adica apoximativ 2,5 milioane de euro. Din 2005 si pana in prezent, bugetul statului a fost pagubit cu circa 25 de milioane de euro prin neincasarea redeventei. Totodata, prin aceasta masura aberanta, cele 58.000 ha ale Deltei Dunarii au ramas fara paza, deoarece 15 persoane de la ARBDD impreuna cu cei sapte-opt inspectori piscicoli si trei-patru politisti nu pot face situatiei. In plus, cateva mii de oameni au ajuns in somaj, deoarece si turismul a fost paralizat, iar repopularea Deltei si programele de cercetare au fost lasate de izbeliste. Practic, prin aceasta masura s-a liberalizat braconajul in Delta Dunarii”, a precizat pentru ZIUAnews un fost ministru al Mediului.

Demers parlamentar

Ulterior, dupa desfiintarea concesionarilor, Sulfina Barbu a cerut Parlamentului sa adopte proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 69/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2001 privind resursele acvatice vii, pescuitul si acvacultura. Prin acest demers au fost introduse si acele amendamente privind desfiintarea concesionarile din Delta Dunarii. Printre cei care au sustinut desfiintarea concesionarilor s-a numarat si fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, care preciza „ca ceea ce este prevazut in aceasta ordonanta de urgenta este benefic pentru domeniu”, iar „legea deschidea calea ca aceste resurse sa fie in mana altora, si gestionate de altii”. In schimb, deputatul PSD Ioan Munteanu nu a fost de acord cu desfiintarea concesionarilor, subliniind la acea vreme ca „nu s-a reusit clarificarea celui mai important aspect al legii: cine se ocupa de gestionarea activitatii”.

Guvernator, fost colaborator al Securitatii

Fostul guvernator al Deltei Dunarii din perioada 2005-2008, Paul Cononov, a fost acuzat de CNSAS de colaborare cu Securitatea. In anii ‘80, Cononov lucra la Asociatia Economica Cooperatista de Stat (AECS) Tulcea. El a intocmit mai multe note informative despre discutiile colegilor de munca, in special cele purtate in pauza de masa, conversatii care reflectau starea de nemultumire fata de greutatile vietii din timpul regimului comunist. Imediat dupa instalarea cabinetului Ponta 1, Paul Cononov a fost o perioada consilierul pe probleme de mediu al primului ministru.

” Impresia pe care o lasa acest haos este ca aceasta a fost dorinta celor aflati la putere ca, pe un fond ambiguu, insuficient clarificat din punct de vedere legal, sa mai poata fi rezolvate anumite interese”, Ioan Munteanu, deputat PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *