Moldova – Sterpelesc si vechituri

Multe dintre aparatele uzate scoase in strada pe 3 noiembrie au fost ridicate de rromi si duse la fier vechi.

Multi suceveni nevoiasi au facut bani de „Ziua Debarasarii Nationale”, pe 3 noiembrie, cand s-a desfasurat campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie, demarata de Ministerul Mediului.

Mare parte din televizoarele, frigiderele si echipamentele electronice scoase de suceveni in fata pubelelor de gunoi au ajuns la centrele de colectare a fierului vechi. Nevoiasii au luat-o inainte angajatilor de la firma de salubrizare care s-a ocupat de colectarea gratuita a electrocasnicelor vechi si, dupa ce le-au dezmembrat, le-au dus casa ori la centrele de colectare a fierului vechi.
Mobilizare cu carutele

„Anumiti cetateni, in majoritate de etnie rroma, s-au mobilizat si au ridicat o parte a deseurilor depuse in punctele stabilite, pe care apoi le-au transportat cu carutele in zona gospodariilor proprii”, ne-a declarat Constantin Harasim, comisarul-sef al Garzii de Mediu Suceava.
Constantin Gherasim a avertizat ca persoanele care au adunat electrocasnicele uzate nu au tinut seama de riscul la care s-au expus atat ele, cat si ceilalti cetateni din zona, prin imprastierea si abandonarea componentelor si a substantelor periculoase continute de aceste deseuri.

Potrivit statisticilor, sucevenii mai au pana sa se apropie de norma stabilita prin programul de aderare la Uniunea Europeana, care este de trei kilograme de deseuri electronice si electrocasnice pe cap de locuitor pentru anul 2007.
28 de grame pe cap de locuitor

In urma campaniei numite „Ziua Debarasarii Nationale”, de pe raza judetului Suceava s-au strans aproape 20.000 de kilograme de deseuri. Adica in jur de 28 de grame pentru fiecare din cei 700.000 de locuitori ai judetului. „Cantitatile colectate s-au situat in medie intre 2.000 si 3.500 de kilograme pe locatie”, a precizat Constantin Harasim.

Sucevenii pot scapa de frigiderele, televizoarele, calculatoarele, masinile de spalat si aparatele de radio vechi si in perioada urmatoare, solicitand asistenta tehnica gratuita din partea firmei de salubrizare Rosal. Pentru persoanele juridice, transportul deseurilor la punctul de colectare din municipiul Suceava este asigurat doar contra-cost.
NEAMT

Si-a uitat informatiile pe hard-disk

La Neamt, actiunea de colectare a deseurilor electrice si electronice a avut parte si de un incident hilar. La inceputul saptamanii, un pietrean a sunat la firma care a colectat deseurile pe 3 noiembrie si a cerut voie sa vina la depozit sa-si caute calculatorul aruncat, deoarece avea stocate pe hard-disk informatii foarte utile.

Cererea a fost aprobata, iar barbatul si-a recuperat hardul. Locuitorii din Piatra Neamt, Roman si Targu Neamt au aruncat 6,3 tone de televizoare, masini de spalat, frigidere, calculatoare, imprimante, tastaturi sau monitoare. La Targu Neamt, oras locuit de doar 17.000 de persoane, s-au adunat cele mai multe deseuri, 2,8 tone.

„Am fost surprinsi si noi de acest volum mare. Si luni, 5 noiembrie, se inregistrau cereri telefonice de la cetateni care chemau la domiciliu echipe pentru a ridica aparatura electrica inutila”, a declarat Ioan Savin, consilier la Protectia Mediului Neamt. Si in acest judet au fost persoane care au incercat sa ia aparatura veche, dar tentativele de furt au fost impiedicate de polistii comunitari.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *