Monsanto a renuntat la cultivarea porumbului modificat genetic in aproape toata Europa

Monsanto Romania alaturi de mediul academic in crearea de locuri de munca pentru viitorii absolventi
Monsanto a renuntat la cultivarea porumbului modificat genetic in aproape toata Europa
Monsanto a renuntat la cultivarea porumbului modificat genetic in aproape toata Europa

Corporatia americana Monsanto a renuntat la porumbul modificat genetic (MG) in aproape intreaga Europa, potrivit asociatiei Agent Green. Anuntul a fost dat in exclusivitate in urma cu doua zile catre „Investigative Reporting Denmark” si se refera atat la porumbul MON810 autorizat deja pentru cultivare, cat si la soiurile aflate in testare precum NK603.

 

Compania nu va mai promova activ porumbul modificat genetic in UE, cu exceptia tarilor unde are sprijinul politicienilor, al cercetatorilor si al presei, adica in Spania si Portugalia.

„Acesta inseamna ca Monsanto nu va mai cheltui niciun ban pe cercetare, dezvoltare, marketing sau procese pentru a forta OMG-urile pe care europenii le-au respins inca de la inceput”, a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

Anuntul din Danemarca cu impact European nu este intamplator, precizeaza Agen Green, mentionand ca in aceasta tara s-a testat incepand cu anul 2009 porumbul MG (modificat genetic) NK603 care urma sa fie cultivat in scopuri comerciale. Testele au esuat insa impactul asupra mediului si productivitatea sunt tinute in secret.

Agent Green mai precizeaza ca la fel se intampla si in Romania unde NK603 s-a testat inca din 2005.

„Am cerut ministerului mediului inca din 2007 sa opreasca testarea porumbului NK603 si sa faca publice rezultatele testarilor din anii precedenti. La fel ca si organizatiile din Danemarca, ni s-a raspuns ca rezultatele sunt secrete de afacere. Ar fi de mare folos daca doamna ministru Plumb ar desecretiza ceea ce este normal sa stim.”, a adaugat Paun.

„Este o zi istorica pentru mediu, pentru stiinta si pentru agricultura durabila care au fost afectate de persistenta Monsanto si a altor corporatii producatoare de OMG. Fermierii sunt din nou liberi sa cultive soiurile pe care le doresc si sa le pastreze de la an la an, fara teama ca Monsanto isi va trimite avocatii sa isi recupereze banii pe licenta pana la ultima samanta sau ca recolta le va fi contaminate cu OMG-uri. Este timpul sa se ofere spatiu altor tehnologii de varf si metodelor agro-ecologice care sa livreze beneficii reale consumatorilor, fermierilor si mediului”, a incheiat Paun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *