Mor rechinii din Marea Mediterana

Mai mult de 40% din speciile de rechini si calcani risca sa dispara din Marea Mediterana si aceasta din cauza pescuitului intens, potrivit UICN (Uniunea Mondiala pentru Natura). Regiunea, afirma analistii, detine recordul la specii de rechini si calcani pe cale de disparitie, 30 de specii aflandu-se in aceasta situatie.

Dintre ele, 13 sunt „in pericol critic de extinctie”, opt sunt doar „in pericol” si noua sunt vulnerabile, se precizeaza in raportul organizatiei UICN. „In pericol critic” se afla specia calcanului de Malta (Leucoraja melitensis) – care nu se gaseste decat in Mediterana si a carui populatie a scazut cu 80% -, porcul de mare (Oxynotus centrina) si alte trei specii de rechini.

Pescuitul ar putea fi interzis

Specia Mobula mobular, care evolueaza in principal in Marea Mediterana, este extrem de vulnerabila, deoarece posibilitatea sa de reproducere este mica, in timp ce talia e mare, o femela masurand in jur de cinci metri.
Isurus oxyrinchus si Lamna nasus reprezinta alte doua specii de rechini ale caror posibilitati de reproducere sunt reduse.

Dar cauzele nu tin numai de legile naturale. Raportul UICN citeaza, printre „amenintarile importante”, degradarea mediului inconjurator si pescuitul sportiv si trage un semnal de alarma, aratand ca numai interdictia pescuitului ar putea pune capat extinctiei speciilor de rechini din aceasta zona.

Uniunea Mondiala pentru Natura a facut apel la Comisia internationala pentru conservarea speciilor din Oceanul Atlantic, reunita in aceasta saptamana in Turcia, pentru a fixa limitele pescuitului pentru anumite specii de rechini pe cale de disparitie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *