La cativa kilometri de localitatea Bozovici se afla comuna Eftimie Murgu, cunoscuta dupa vechea denumire de Rudaria. Aici se afla cea mai mare concentrare de mori de apa din Europa, fiind singura rezervatie mulinologica aflata in patrimoniul UNESCO de pe batranul continent. Cele 22 de mori de apa de pe raul Rudarica atrag anual zeci de mii de turisti, atat din tara cat si din strainatate. Saptamana viitoare, in localitate, va avea loc receptia finala a centrului de informare turistica, investitie pe care primaria a reusit sa o realizeze din fonduri europene. In total, pentru construirea sa, s-au alocat din bugetul Fondului European pentru Dezvoltare Rurala 200 de mii de euro.
„Receptia finala a lucrarii va avea loc luni, 5 august, in prezenta unei comisii de la Timisoara, care va verifica toate cheltuielile ce s-au facut pana acum, pentru a putea primi si ultima transa de bani, in valoare de 350 de mii de lei. Sunt sigur ca nu vom intampina nici un fel de probleme, pentru ca atat lucrarea cat si achizitiile au fost facute corect”, ne-a declarat primarul comunei Eftimie Murgu, Ilie Licu Imbrescu.
De acum inainte, turistii care vor ajunge la Rudaria vor primi toate informatiile legate de complexul mulinologic si de traseele pe care iubitorii de drumetii le pot face pe Valea Almajului de la doi ghizi, pe care primaria ii va angaja in perioada urmatoare. Si pentru a ne demonstra ca lucrurile „merg ca pe roate” la Eftimie Murgu, primarul Imbrescu ne-a mai spus ca „apa si canalizare avem, iar oamenii sunt foarte multumiti. Nu mai sunt multe de facut. Ceea ce ne lipseste, si am in perspectiva si rezolvarea acestei probleme, sunt rigolele de scurgere a apei pluviale, si amenajarea de podete in fata fiecarei gospodarii. Momentan, avem alocati bani, din bugetul local, doar pentru 600 de podete”.
Singura suparare a primarului, daca putem spune asa, este legata de interesul scazut al localnicilor pentru dezvoltarea agroturismului. „Am avea nevoie de o pensiune in comuna, pentru ca nu sunt locuri de cazare, si, nu de putine ori, turistii mi s-au plans ca si-ar dori sa innopteze aici, dar nu au unde. Eu am discutat cu oamenii din localitate despre acest lucru si am incercat sa-i fac sa inteleaga ca, daca isi amenajeaza fiecare doua – trei camere pentru primirea oaspetilor, nu vor avea decat de castigat. Din pacate, oamenii sunt destul de reticienti in aceasta privinta, insa sunt hotarit sa nu ma las pana nu-i voi convinge ca nu au nimic de pierdut. Iar de turisti nu ducem lipsa. La final de saptamana e plin, vin de peste tot, de la distanta de mii de kilometri, iar multi dintre ei sunt straini. Acum drumul pana la mori este in stare perfecta, dupa ce anul trecut l-am asfaltat”, a concluzionat Imbrescu.