Cele mai multe specii de lemurieni din Madagascar sunt in pericol. Care este planul de salvare

0
642
Cele mai multe specii de lemurieni din Madagascar sunt în pericol. Care este planul de salvare
Cele mai multe specii de lemurieni din Madagascar sunt in pericol. Care este planul de salvare
Cele mai multe specii de lemurieni din Madagascar sunt in pericol. Care este planul de salvare

Un organizatie neguvernamentala (ONG) americana a prezentat miercuri la Antananarivo un plan de salvare a lemurienilor din Madagascar, unde 93 din cele 105 specii sunt amenintate de disparitie. Ea afirma ca sunt necesare fonduri de 5,7 milioane de euro pentru punerea in aplicare a strategiei, relateaza AFP.

Planul este „o strategie pe trei ani pentru conservarea lemurienilor din Madagascar, ca raspuns la diferitele amenintari cu care se confrunta aceste animale…Bugetul total se cifreaza la 7,6 milioane de dolari (5,7 milioane de euro), de care trebuie sa facem rost in urmatorii trei ani”, se arata intr-un comunicat la Conservation International, citat de Agerpres.

Potrivit ONG-ului, din cele 105 specii cunoscute de lemurieni malgasi, „24 sunt considerate in pericol critic, 49 sunt pe cale de disparitie si 20, vulnerabile”, din cauza despaduririlor care le distrug habitatul, a schimbarilor climatice, dar mai ales a braconajului. Aceste lucruri fac din lemurieni cel mai amenintat vertebrat din lume.

„Aici sunt ucisi lemurieni in fiecare zi, vanatoarea este cea mai grava problema care afecteaza animalele”, a spus dr Russel Mittermeier, presedintele ONG-ului, la o conferinta de presa.

Planul prezentat miercuri prevede protejarea habitatului, imbunatatirea mijloacelor de subzistenta ale taranilor, dezvoltarea ecoturismului, combaterea consumului de carne de animale salbatice. Programul cuprinde o contributie importanta din partea comunitatilor locale si sensibilizarea fata de problemele de mediu. ‘Statul malgas nu poate contribui financiar la plan din cauza situatiei actuale, insa este importanta adoptarea lui si asigurarea de sprijin la alte niveluri’, a completat dr Claudine Ramiarison, director general pentru Cercetare si partenariat din Ministerul Invatamantului Superior.

Madagascarul face parte din cele 35 locuri cu mare biodiversitate din lume, gazduind 105 specii de lemurieni endemici. Considerat unul din principalele simboluri ale tarii, animalul apare pe pasapoarte, alaturi de zebu sau cameleon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.