MOSTENIREA ATENTATELOR DIN 11 SEPTEMBRIE, DE LA „GROUND ZERO” – Cernobilul Americii

Atentatele din America de la 11 Septembrie 2001 au lasat o mostenire grea. Dupa aproape un deceniu, din ce in ce mai multe cazuri de cancer au fost diagnosticate la cei care au participat la operatiunile de salvare a victimelor si de dezafectare a zonei. Cernobalul Americii

O serie de decese inregistrate in ultimul timp in randul pompierilor si politistilor care au participat la operatiunile de salvare dupa prabusirea „turnurilor gemene” de la World Trade Center, dupa atentatele teroriste de la 11 Septembrie de la New York, ridica serioase semne de intrebare autoritatilor americare privind o posibila „epidemie” de cancer provocata de zona dezastrului, scrie The Guardian.

In ultimele trei luni au murit cinci membri ai fostelor echipe de salvare, toti din cauza cancerului, cel mai varstnic dintre ei avand 44 de ani, iar cel mai tanar, 37. Ei sunt Robert Grossman, de 41 de ani, politist in Harlem, care si-a petrecut cateva saptamani printre ruinele WTC si a facut tumoare la creier, colegul sau Cory Diaz, de 37 de ani, si pompierul Richard Manetta, de 44 de ani. Toti trei au murit luna trecuta, unul dupa altul, intr-un interval de patru zile. Ceilalti doi, John McNamara, un pompier de 44 de ani, a murit in septembrie, iar Renee Dunbar, un ofiter de politie de 39 de ani, in august.

RUINE TOXICE
La operatiunile masive de salvare au participat atunci peste 70.000 de persoane, inclusiv muncitori in constructii, venite de bunavoie la New York din toate statele americane. Multe dintre ele au lucrat in primele saptamani in conditiile cele mai toxice, la locul dezastrului fiind foarte mult praf si substante chimice. Printre poluantii cei mai periculosi din milioanele de tone de moloz, 1.000 de tone reprezentau numai cantitatea de azbest folosita la constructia turnurilor, la care s-a adaugat plumbul din computerele pulverizate de explozie, mercurul si subprodusele chimice puternic carcinogene, rezultate prin arderea materialelor plastice, precum si chimicalele cu continut de clor.

Deocamdata nu exista o statistica oficiala clara a numarului de decese ca urmare a operatiunilor de salvare si dezafectare a zonei care a fost teatrul atentatelor. Autoritatile sanitare din New York au inregistrat totusi pana acum 817 decese ale membrilor echipelor de interventie de la WTC, insa nu au putut confirma categoric cate dintre acestea ar fi avut legatura directa cu toxicitatea mediului de acolo.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *