MSP pregateste un screening biologic al populatiei in expunerea la plumb

Un screening biologic al populatiei in expunerea la plumb. Aceasta este noutatea pe care Ministerul Sanatatii Publice ne-o propune.

Pe site-ul MSP se afla de marti pana in 3 ianuarie 2008 in dezbatere publica un Proiect de Ordin privind aprobarea Metodologiei specifice pentru screening biologic al populatiei in expunerea la plumb, in vederea supravegherii si imbunatatirii conditiilor de viata ale populatiei fata de expunerea la plumb. Cei care doresc sa afle cantitatea de plumb pe care o au in organism trebuie sa-si dea consimtamantul scris pentru recoltarea probelor biologice. Proiectul de act normativ prevede ca vor fi investigate doar persoanele care se ofera voluntar. In cazul copiilor va fi nevoie de consimtamantul scris al parintilor. Criteriul de excludere din lot il constituie expunerea profesionala la plumb la locul de munca. Metoda de referinta este plumbemia. Printre evaluarile suplimentare se numara si masuratorile somatometrice si testele de dezvoltare neuropsihica. Prima etapa a screening-ului va fi identificarea si clasificarea oraselor si aglomerarilor din Romania, in care poluarea mediului cu plumb prezinta un risc semnificativ pentru sanatatea populatiei, apoi identificarea surselor semnificative de poluare cu plumb a mediului de viata a localitatilor-traficul auto, industriale (metalurgie neferoasa, topitorii, exploatari miniere), obiceiuri locale si mici mestesugari. E nevoie de asemenea de identificarea principalilor factori de mediu afectati: aer atmosferic, sol, apa potabila, alimente, identificarea grupelor critice polulationale cu expunere semnificativa la plumb. Toate aceste operatiunile de investigatii medicale presupun laboratoare moderne si specializate, amintite de altfel in ordin sub denumirea de laboratoare alternative in cazul in care cele de stat nu indeplinesc conditiile.
Profesia mamei si a tatalui,
rubrici in chestionar
Inainte de efectuarea analizelor, voluntarii trebuie sa completeze un chestionar. Astfel, participantii la screening trebuie sa treaca absolut toate datele personale si sa raspunda la intrebari referitoare la starea de sanatate a persoanei investigate/ a copilului investigat, factori educationali, situatia socio-economica, de cat timp frecventeaza copilul cresa/gradinita sau scoala prezenta. Proiectul cuprinde prelucrarea si centralizarea datelor din campania de screening, precum si transmiterea datelor centralizate catre Institutul de Sanatate Publica pentru intocmirea raportului national. Persoanelor investigate doar li se va multumi pentru colaborare.

Sursa: Ziarul de Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *