Daca atunci cand vine vremea rece, pe fata si pe maini, in special, va apar brusc pete rosii, nu va ganditi ca este ceva normal.
S-ar putea sa suferiti de alergie la frig. „Clinic, aceasta afectiune se manifesta prin aparitia de placi urticariene (eritem, edem si prurit) pe zonele expuse la frig, care dispar in 2-3 ore dupa eliminarea agentului fizic incriminat. Se localizeaza la nivelul mainilor, antebratelor, fetei, dar se pot intinde pe intreaga suprafata a corpului. La nivelul fetei pot sa apara simultan episoade de angioedem, cu edem (umflatura nedureroasa rezultata prin acumulare de lichid seros) al buzelor, limbii, insotit uneori de dificultati in respiratie”, explica Cristina Filip, medic primar alergolog. Manifestarile digestive constau in dureri abdominale, diaree, voma, iar la nivel cardiovascular pot sa apara adevarate socuri hipotensive, ca urmare a scaderii bruste a tensiunii.
Diagnostic pe baza testului cu gheata
Pentru a deosebi alergia la frig de o alta boala dermatologic se poate face apel la testul cu gheata. Se pune un cub de gheata pe antebratul pacientului si, dupa o anumita perioada de timp, se constata reactia. Daca pielea se va inrosi imediat, persoana respectiva poate sta linistita, nu este alergica. In cazul in care apare vreo umflatura, roseata sau mancarime, vor fi necesare si analize ale sangelui. Ele pot lamuri medicul daca in spatele alergiei nu se afla o alta afectiune.
Tratamentul cu antihistaminice da rezultate
Daca va numarati printre cei ce sufera de aceasta sensibilitate la frig, trebuie sa aveti grija ca atunci cand este rece afara sa va acoperiti foarte bine mainile si fata, ori de cate ori iesiti din casa. Sporturile acvatice vor fi interzise daca testul la gheata este pozitiv in mai putin de trei minute. De asemenea, persoanele diagnosticate cu urticarie la frig vor evita sporturile de iarna si consumul de alimente si bauturi reci. „Tratamentul cu medicamente presupune administrarea de antihistaminice. Acestea sunt medicamente care blocheaza aparitia acestor reactii. Tratamentul trebuie facut pe toata durata sezonului rece”, sustine dr. Cristina Filip. Tratamentul local al eruptiilor cutanate cauzate de frig se poate face si cu comprese calde cu infuzie de musetel sau coada calului (o lingurita la un litru de apa). Tratamentul general al tulburarilor alergice ce apar la frig (inclusiv rinite, conjunctivite) se face prin consumul a 3-4 cani pe zi de ceai de urzici, la fiecare cana adaugandu-se cate o lingurita de bitter suedez. Se obtine astfel o bautura cu virtuti antialergice, utila in orice tip de alergie. Homeopatia trateaza de asemenea alergiile la frig prin diverse remedii, tinand cont de locul manifestarii acesteia si de simptomatologia ce o acompaniaza. In conceptia homeopatica, acest tip de alergie apare la cei care au perturbate mecanismele proprii de aparare ale organismului si la care posibilitatile de adaptare la conditiile de mediu au fost modificate.
Sursa: Ziarul de Sibiu