Atrasi de pretul scazut al terenurilor agricole, multi europeni vin sa-si infiinteze exploatari agricole in Romania. Ei ajuta astfel la o reinventare a culturilor locale, in special prin agricultura ecologica, scrie Mirel Bran, intr-un articol publicat luni in ziarul Le Monde.
In 2009, Maxime Laurent, 19 ani, a iesit cu bacalaureatul in buzunar din liceul agricol Nermont Chateaudun (Eure-et-Loir). O luna mai tarziu, el isi incarca ultimele camioane cu masini agricole. Directia Romania, mai exact Macesu de Sus, un sat din sud-vestul tarii, relateaza cotidianul francez preluat de Presseurop.Cazul lui Maxime Laurent este departe de a fi unul izolat: Romania, cu circa 15 milioane de hectare de teren arabil, este pe cale sa devina noul Eldorado al agricultorilor in Europa. Mii de francezi, italieni, spanioli, britanici, germani, danezi isi fac bagajele si gonesc spre aceasta tara intrata in Uniunea Europeana in 2007, in scopul de a implanta ferme.Maxime, care este destinat din copilarie sa fie agricultor, nici ca putea spera mai bine. ‘Aici, la 19 ani, m-am trezit la carma unei ferme de peste 1400 de hectare. Pentru a face in Franta ceea ce am facut in trei ani in Romania, ar fi trebuit doua sau trei generatii’.La Macesu de Sus, el cultiva grau, orz, floarea soarelui si rapita. Si are ganduri mari. Va beneficia in curand de fondurile Comisiei Europene destinate modernizarii Romaniei. Proiectul lui ii va permite sa creasca cu 7 000 de tone capacitatea de stocaj si sa irige 500 de hectare de terenuri suplimentare.In ciuda dificultatilor, el nu are regrete. ‘Primele luni eram cam depasit, povesteste tanarul. Dar daca as fi ramas in Franta, ce as fi facut azi? Mi-as fi terminat studiile si as fi gasit de lucru pentru 1 200 de euro pe luna. Platesti o chirie, mananci, te imbraci si la sfarsitul lunii nu mai ai nimic. Asta nu-i viata’.Imposibil sa traversezi Romania fara sa dai de acesti fermieri veniti din Vest care reinventeaza agricultura tarii. Datorita stiintei si investitiilor acestora, agricultura romaneasca a inregistrat in 2011 o crestere de 11%, si este doar un inceput. S-a terminat cu terenurile lasate in paragina si cu sentimentul de pustietate la tara.Romanii isi vand acum terenurile agricole pentru 2 000 de euro hectarul in medie, un pret imbatabil in UE. Subventiile europene se ridica la 180 de euro pe hectar, jumatate din suma care poate fi obtinuta in Europa de Vest. Dar din 2014, noua Politica Agricola Comuna (PAC) ar trebui sa puna la acelasi nivel vestul si estul Europei.Pentru a cumpara in Romania, un agricultor occidental este obligat sa creeze o societate in tara, dar, din 2014, orice persoana cu resedinta in UE va putea cumpara terenuri direct.
Iata de ce fermierii se grabesc sa cumpere inainte ca speculatia sa faca preturile sa explodeze.Cei mai grabiti sunt elvetienii, care nu mai au mijloacele sa plateasca mai multe zeci de mii de euro un hectar de pamant elvetic. La Firiteaz, un mic sat din vestul tarii, familia Hani, originara din cantonul Lucerna, au venit impreuna cu vreo zece ani in urma: tatal, mama, doi copii si doi nepoti. Ei au cumparat 800 de hectare de teren.’In Europa de Vest, nu mai este loc pentru tineri, regreta Christian Hani, 29 de ani. Aici se poate construi ceva de la zero. Cred ca pentru noi, tinerii, este foarte important sa cream ceva nou’.Piata bio este in plina expansiune in Europa de Vest si familia Hani este tot timpul in ruptura de stoc. Ei au adus din Elvetia toate echipamentele necesare pentru a face agricultura biologica pe o scara larga.’Cerealele pe care le producem aici veneau pana acum din Canada, Statele Unite ale Americii si China, explica Lukas Kelterborn, un german specialist in marketing care se ocupa de vanzarea culturilor familiei Hani. Este deci normal de a incerca sa le producem in Europa. Exista oportunitati extraordinare in Romania si trebuie sa amintim ca aceasta tara era granarul Europei intre cele doua razboaie mondiale. Ceea ce este pe cale sa devina din nou’.La Macesu de Sus, Maxime crede si el in acest viitor. Cu prietena lui romanca, iti va construi o casa pe pamanturile lui. El are deja o casa in sat si un apartament in Craiova, orasul din apropiere.’In Romania, am o viata mult mai flexibila si am descoperit traditii pe care nu le mai avem in Franta, spune el. N-am taiat un porc sau o oaie in viata mea, iar romanii o fac inca la tara… In Franta, nimeni nu mai are legaturi cu nimeni. Sunt cu adevarat fericit aici’. Cuvant de taran.