Povestea a doi tineri clujeni care au ales agricultura ecologica

Povestea a doi tineri clujeni care au ales agricultura ecologica

Romania are sansa exploatarii nisei agriculturii ecologice, iar in zona Clujului 21 de cultivatori si procesatori sunt deja certificati “bio” in 2011. Doi tineri au ales la randul lor viata la tara. Unul este student la Stiinte Agricole, iar celalalt masterand la Relatii internationale. Primul cultiva legume ecologice pe 500 de metri patrati, ajutat uneori de prieteni sau voluntari, iar al doilea a ales sa renoveze casa bunicilor de la tara, in locul garsonierei de la Cluj, si sa vanda recolta magazinului Cosul Verde si restaurantelor din oras.

Florin Baci are 28 de ani, este student la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, iar pe un mic teren in apropiere de satul Sannicoara, nelucrat de 10 ani, vrea sa faca legumicultura ecologica, doar cu metode si produse naturale, scrie Ziua de Cluj.

Si-a propus o productie de 3,5-4,5 kg pe saptamana, de varza, morcovi, sfecla, cartofi, fasole, ceapa, patrunjel sau chiar broccoli. Lucrarile au inceput in urma cu o luna. “Pana acum doua zile am lucrat singur; in rest, tot timpul am avut prieteni si voluntari care m-au ajutat”, marturiseste Baci. S-a vazut nevoit sa renunte la majoritatea terenului pe care voia sa-l cultive: din planurile initiale de 4.000 mp, Baci cultiva acum doar pe 500 mp. “Ar fi fost prea mult pentru un singur om”, spune tanarul. Cele 20 de feluri de legume urmeaza sa fie livrate in Cluj-Napoca si imprejurimi pe baza unui abonament de 35 lei/saptamana, contravaloarea a 3-4 kg. “Deocamdata nu prea am abonati, decat niste prieteni”, a explicat acesta.

Ionut Sampetrean (27 de ani) a absolvit Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din Cluj, face aici un masterat in relatii internationale, dar cultiva pe 5.000 mp legume si fructe. “Practic, suntem in curs de certificare ecologica, pentru ca am inceput productia anul trecut, iar procesul dureaza trei ani”, precizeaza acesta. Terenul se afla in Sancraiu Almasului (Salaj). “E gradina casei bunicilor mei. Am decis ca, decat sa locuiesc intr-o garsoniera in Cluj, mai bine renovez casa de la tara, imi cumpar o masina si fac naveta la Cluj. Intre timp, cultiva legume, fructe si flori. “Zona e la 40 km de Cluj-Napoca si nu e poluata”, spune Sampetrean. “Am ales cultura legumelor in sistem ecologic pentru ca asa putem asigura calitatea produselor noastre si putem face diferenta intre produsele romanesti si cele din import”, sustine producatorul. Majoritatea productiei din 2010 a livrat-o magazinului Cosul Verde si mai multor de restaurante din Cluj.

Sistemul abonamentului cu legume certificate bio a fost testat in mai multe randuri la Cluj. Grupul Agroecologica, infiintat la USAMV, il promoveaza din 2009 sub numele “Cosul Taranesc”. De asemenea, este functional in reteaua Cosul Verde, insa exista doar 20 de abonati deoarece nivelul minim recomandat al achizitiei saptamanale este de 100 de lei. “Sub aceasta suma percepem o taxa de transport de 5 lei”, spune Roxana Pencea, proprietara retelei. Ea sustine ca majoritatea furnizorilor de legume, fructe si alte produse certificate ecologic vin din afara judetului. Cosul Verde are doar trei furnizori din Cluj: o brutarie si doua persoane fizice care cultiva legume si verdeturi.

Lista producatorilor certificati in 2011

* Ferma Steluta – Cluj-Napoca
* Vadan Traian – Marisel
* Traian Rosu – Marisel
* Eco Market Transilvania – Cluj-Napoca (comerciant)
* Eco Market Trading – Cluj-Napoca (comerciant)
* Olimpiu Chindea – Vultureni
* Ioan Pura – Comsesti
* Horatiu Dezmirean – Mociu
* Mihaly Istvan – Sancraiu
* Adriana Satmar – Chiuiesti
* Ioan Adrian Popa – Ocolisel
* Briapom – Cluj-Napoca
* Aleram – Razbuneni
* Ijarul – Capusu Mare (procesator)
* Mihai Grama – Gilau
* Low Impact Living Transilvania – Sancraiu
* Plantextrakt – Radaia
* Dumitru Maris – Marisel
* Ioan Rosu – Marisel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *