Municipiul de pe Tarnava Mare va inaugura joi cea mai moderna statie de tratare a apei din tara. Operatorul de apa-canal din oras finalizeaza lucrarile de modernizare a proiectului „Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in regiunile Medias, Agnita, Dumbraveni, judetul. Sibiu”. Proiectul a fost aprobat in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu si are o valoare de 307.837.654 lei, fiind cofinantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene cu suma de 261.662.005 lei.
Noua statie de tratare a fost proiectata pentru a asigura necesarul de apa potabila pentru municipiul Medias si localitatile invecinate, corespunzatoare extinderii prevazute pentru etapa 2014-2020. Astfel, aceasta a fost dimensionata pentru un debit maxim de apa tratata de 679 m3/h. Procedeul de tratare este complet automatizat, conectat la un sistem SCADA, care permite functionarea, controlul si monitorizarea in intregime a procesului de tratare. Statia dispune de cele mai avansate tehnologii in domeniu si deserveste intreg municipiul Medias, asigurand furnizarea apei potabile la standarde europene pentru aproximativ 50.000 de locuitori.
In etapa a doua de finantare (2014-2020), sunt vizate lucrari de extindere a retelei de alimentare cu apa potabila in majoritatea localitatilor rurale membre ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Apa Tarnavei Mari”, iar statia de tratare din Medias va deveni o statie regionala, urmand sa deserveasca in total 70.000 locuitori din municipiul Medias, comunele Alma, Brateiu, Darlos, Valea Viilor, Tarnava si orasul Copsa Mica.
Tot in cadrul acestui proiect, va fi inagurata si statia de epurare a apelor uzate din municipiul Medias.
Statia de epurare a fost proiectata sa functioneze la un debit maxim zilnic de 24858,0 mc/zi = 287,7 l/s, iar incarcarea organica pentru care a fost dimensionata este de 74000 locuitori echivalenti. Noua statie de epurare a fost reabilitata si extinsa in cadrul lucrarilor aferente Proiectului POS Mediu, fiind prevazuta in prezent cu trei trepte de epurare: mecanica, biologica si tertiara (de indepartare a azotului si fosforului in exces). Treapta mecanica si treapta biologica de epurare sunt dotate cu instalatii de ultima generatie.
Statia este complet automatizata, conectata la sistemul SCADA pentru a permite functionarea, controlul si monitorizarea procesului de epurare, iar laboratorul statiei este utilat pentru a putea efectua analizele in cadrul statiei si in camp pentru indicatorii prevazuti in standardele si normele in vigoare.
In viitor, ca urmare a extinderii infrastructurii de apa uzata, vizata in etapa a doua de finantare (2014-2020), statia va deservi si localitatile invecinate (comunele Alma, Brateiu, Darlos, Valea Viilor, Tarnava si orasul Copsa Mica).
Reprezentantii companiei „Apa Tarnavei Mari”, spun ca avantajele implementarii acestui contract sunt conformarea cu directivele 98/83/EC si 60/2000/CE privind apa potabila, imbunatatirea calitatii mediului si a standardului de viata al populatiei din regiunea Medias.