Fermierii risca sa inapoieze subventiile din cauza acordului de mediu

0
501
Despre predarea ecologiei în ?coli ?i licee
Despre predarea ecologiei în școli și licee
Fermierii risca sa inapoieze subventiile din cauza acordului de mediu
Fermierii risca sa inapoieze subventiile din cauza acordului de mediu

Peste 96% din fermierii tulceni care au primit subventii pentru cresterea animalelor si cultivarea terenurilor risca sa inapoieze banii din cauza ca nu au obtinut autorizatii din partea Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), conform normelor europene de ecoconditionalitate.

Potrivit declaratiei directoarei APM, Liliana Marinescu, 370 din cei peste 11.000 de fermieri din judet, respectiv 3,3%, au depus in acest an cereri pentru obtinerea autorizatiilor cerute de legislatia in vigoare in vederea desfasurarii activitatii. „Este un numar foarte mic, avand in vedere ca in judet sunt peste 1.000 de societati implicate in agricultura, si nu amintesc aici de persoanele fizice care au activitati in domeniu. Eu cred ca toti isi doresc sa intre in legalitate, dar nu au informatiile necesare pentru conformare”, a afirmat directoarea APM.

Liliana Marinescu a precizat ca fermierii nu au un termen limita pentru obtinerea acordului din partea APM, dar ca, in lipsa acestuia, risca sa returneze toate subventiile primite din partea statului in ultimii ani. „APM nu percepe nicio taxa pentru emiterea acestui acord si vine in intampinarea solicitantilor persoane fizice care pot depune la primarii cererile pentru emiterea avizelor”, a mentionat directoarea Liliana Marinescu.

APIA a inregistrat anul acesta 12.359 de cereri pentru acordarea unor plati

In judetul Tulcea, potrivit datelor furnizate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, exista 10.961 de agricultori. De asemenea, conform datelor APM, Agentia de Plati si Inspectii in Agricultura (APIA) a inregistrat anul acesta 12.359 de cereri depuse de persoane fizice si juridice pentru acordarea unor plati de sprijin atat pentru cresterea animalelor, cat si pentru cultivarea suprafetelor detinute.

Orice agricultor care solicita plati in cadrul schemelor de masurilor aplicate la nivel european are obligatia sa respecte norme de ecoconditionalitate in domeniul protectiei mediului, al sanatatii publice, a animalelor si plante, precum si in domeniul bunastarii animalelor.
Pentru aplicarea normelor europene de ecoconditionalitate, inca de anul trecut APIA si ANPM au incheiat protocoale de colaborare care au ca obiectiv conservarea habitatelor naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.