Specialisti: peste 10 ani se va putea vorbi despre exploatarea resurselor de energie regenerabila in Marea Neagra

0
450
Niţă: Romgaz trebuie să fie "un jucător în Marea Neagră" şi să exploreze şi gazele de şist
Specialisti: peste 10 ani se va putea vorbi despre exploatarea resurselor de energie regenerabila in Marea Neagra
Specialisti: peste 10 ani se va putea vorbi despre exploatarea resurselor de energie regenerabila in Marea Neagra

Specialistii preconizeaza ca abia peste 10 ani se va putea vorbi cu certitudine despre exploatarea resurselor de energie regenerabila in bazinul Marii Negre. Si ne referim aici in special la energia valului sau la cea produsa de eoliene. Insa, pana atunci trebuie sa gasim solutii ca acesta exploatare sa aiba un impact cat mai mic asupra ecosistemului marin aflat inca intr-o stare de convalescenta. O spun invitatii celei de-a 4-a Conferinte Bianuale a Marii Negre.

„Ca orice mare, in special Marea Neagra practic, toate zonele economice ale tarilor riverane sunt impartite in locuri de explorare a resurselor de petrol si gaze. Trebuie sa facem un front pentru a diminua impactul asupra mediului. Vor fi si platforme de explorare a petrolului, dar si ferme de eoliene“, afirma Simion Nicolaev, director Institutul de Cercetare Marina „Grigore Antipa“.

Chiar daca bazinul Marii Negre are un mare potential energetic, mai sunt inca multi pasi de facut pana cand vantul sau valurile vor putea fi folosite in acest scop.

„Dispozitivele care sunt facute in prezent sunt facute pentru conditiile climatului oceanic, acolo sunt conditiile cele mai bune, totusi. Si la noi exista solutii tehnice de a exploata industrial, undeva prin anii 2020“, spune profesorul universitar Eugen Rusu, Universitatea „Dunarea de Jos Galati“.

„Incercam sa ducem mai departe un dialog cu principalii actori din regiunea Marii Negre, menit sa creeze o platforma de dezvoltare in care sa fie implicati atat decidentii politici cat si actantii economici“, explica Cristian Colteanu, presedinte companie echipamente energetice.

Conferinta Bianuala a Marii Negre la care participa invitati din 15 tari se va desfasura pana pe 31 octombrie la un hotel din statiunea Mamaia. In tot acest timp se vor dezbate subiecte precum biodiversitatea ecosistemului marin, dar si poluarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.