Munti de gunoaie au aparut pe un drum judetean din Arad, intre satul Rapsig si orasul Sebis, iar localnicii din zona suspecteaza ca primariile scapa de o parte din deseuri in acest fel pentru a nu le duce la Arad, la singurul depozit autorizat.
Satenii din Rapsig si Barsa sunt cei mai afectati, pentru ca folosesc acest drum, mai ales de cand a fost modernizat. Cei care trec prin zona sunt ingroziti de mizerie si de mirosuri. Unii au terenuri agricole si spun ca sunt acoperite de gunoaie purtate de vant.
“Nu vorbim de moloz sau alte materiale de constructii, ci deseuri menajere. Se vede clar ca e vorba de deseuri ridicate de la oameni de acasa, care nu sunt duse unde trebuie”, spune un localnic.
Edilii comunelor cele mai apropiate de muntii de gunoaie, respectiv din Barsa si Bocsig, afirma ca nu au legatura cu aceasta situatie si ca ei platesc firmele care colecteaza deseurile de la populatie sa le duca la Arad, la singura rampa autorizata.
Depozitarea la Arad este insa costisitoare si se plateste in functie de cantitate, motiv pentru care localnicii cred ca edilii mai fac economii la buget poluand natura.
Primariile Barsa si Bocsig arata cu degetul spre Sebis, edilii spunand ca terenurile poluate sunt ale acestui oras, fapt confirmat si de Garda de Mediu Arad. Potrivit unor surse din institutie, comisarii de mediu si-au programat pentru maine un control in zona si o vizita la Primaria Sebis, dupa ce au primit sesizari despre poluarea terenurilor.
Contactat de stirileprotv.ro/vest, primarul orasului, Gheorghe Feies, spune ca administratia locala transporta deseurile la Arad si ca nu este exclus ca alte primarii sa le aduca in zona pentru a scapa mai ieftin.
Gheorghe Feies, primar Sebis: “Poate sa vina si de la Moneasa sa descarce, din toata zona, nu stim. La Sebis, vechea rampa de gunoi a fost desfiintata in 2011, si alta nu avem, asa ca trebuie sa ducem toata cantitatea la Arad. Nu am informatii ca societatea care colecteaza deseurile (care este a Consiliului Local Sebis – n.r.) sa fie la originea acestei probleme”.
Primarul recunoaste insa ca gestionarea gunoaielor preluate de la populatie a devenit o problema majora in ultima vreme, pentru ca programul judetean de management a deseurilor este blocat.
Gheorghe Feies, primar Sebis: “Nu trebuiau inchise vechile gropi de gunoi inainte sa fie finalizat acest program. Noi nu putem gestiona singuri aceasta situatie, avem nevoie de sprijinul autoritatilor judetene”.
Consiliul Judetean implementeaza, din 2010, un program de management a deseurilor din judet, a carui valoare este de aproximativ 30 de milioane de euro, cea mai mare parte a sumei provenind de la Uniunea Europeana.
Programul prevede inchiderea rampelor de gunoi ilegale, poluante, si construirea de statii de transfer a deseurilor la Arad. Deseurile ar urma sa fie selectate pe categorii inainte de a ajunge la rampa ecologica din municipiu, urmand ca materialele reciclabile sa fie valorificate.
Programul este insa blocat de cateva luni, iar lucrarile la statiile de transfer nu pot fi incheiate.
Nicolae Iotcu, presedinte CJ Arad: „Firma care a efectuat lucrarile a intrat in insolventa si ne-a predat amplasamentul, dar nu putem organiza licitatii noi pentru ca a fost dizolvat Consiliul Local Tarnova, din cauze politice. Programul este practic blocat in acest moment”.
Nicolae Iotcu spune ca, si in aceste conditii, primariile au obligatia sa transporte deseurile la Arad si ca nu exista informatii ca autoritatile locale au decis sa le descarce pe marginea drumului.
Cu toate acestea, muntii de gunoaie cresc in fiecare zi, daca autoritatile pentru protectia mediului si Politia nu vor interveni pentru a stopa poluarea.