N-avem legi bune pentru mediu

  0
  471

  Multe proiecte legislative referitoare la protectia ambientala au devenit legi, desi nu a fost consultata comisia de specialitate a Legislativului. Reglementarile privind mediul pot fi astfel afectate

  „Un parlament mai verde” este un proiect lansat de organizatia nonguvernamentala ALMA-RO. Initiatorii programului isi propun sa constientizeze parlamentarii ca in ceea ce priveste problematica de mediu este nevoie de expertiza. Eliza Teodorescu, director executiv la ALMA-RO, vorbeste despre haosul care guverneaza legislatia romanesca cu impact asupra mediului.

  Adevarul: Cum a aparut acest proiect?

  Eliza Teodorescu: „Un parlament mai verde” a fost finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE incepand cu iulie 2006 si s-a incheiat in luna august a acestui an. Proiectul a pornit de la doua aspecte foarte importante: pe de o parte, pana la momentul acela, nicio organizatie de mediu nu se mai implicase in procesul legislativ in cadrul Parlamentului Romaniei.

  Si asta pentru ca relatia dintre ONG-urile de mediu si parlamentari este guvernata de multiple stereotipuri de genul „Toti parlamentarii fac afaceri murdare, sunt corupti” si, respectiv, „Toate ONG-urile vor sa discrediteze parlamentarii”. Pe de alta parte, ne-am gandit ca, finalmente, ordonantele de urgenta ale guvernului trebuie sa fie aprobate de parlament. ONG-urile de mediu din Romania s-au confruntat in ultimii ani cu o incoerenta in ceea ce priveste legislatia de mediu.

  Este neaparat nevoie ca legislatia pentru protectia mediului sa constituie o prioritate pentru tara noastra, fie ca este vorba despre protectia apei sau a solului, de conservarea biodiversitatii sau de promovarea surselor de energie regenerabila. In acest scop am realizat o monitorizare a activitatii parlamentare care a durat jumatate de an, intre ianuarie si iunie 2007.

  Citeste articolul N-avem legi bune pentru mediu integral in Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.