Siberia masoara incalzirea globala

0
416

Un catarg metalic „plantat” in taigaua siberiana va monitoriza deplasarea gazelor cu efect de sera deasupra Eurasiei

Laboratorul international ZOTTO (Zotino Tall Tower Facilities) a inceput sa functioneze in Siberia, intr-o zona de o rara puritate ecologica. Aparatura acestuia va masura concentrarea si compozitia izotopica a unor gaze din atmosfera, ca dioxidul de carbon si metanul. ZOTTO a costat doua milioane de euro si a primit finantarea in cadrul programului Eurosiberian Carbonflux.

In satucul Zotino din taigaua siberiana a intrat in functiune un laborator unic in lume, cu ajutorul caruia cercetatorii vor sa analizeze toate subtilitatile gazelor cu efect de sera si influenta acestora asupra incalzirii globale.

Mica localitate, care se afla la 800 km distanta de Krasnoiarsk si la 1.400 km de Norilsk, a fost aleasa pentru amplasarea laboratorului gratie unor „avantaje ecologice” de exceptie: nu exista in apropierea ei nicio fabrica, uzina ori vreun drum national, nici nu are curent electric, oamenii luminandu-si casele in cel mai traditional stil – cu lumanari.

Astfel, printr-un paradox peisagistic, a aparut ZOTTO, care se distinge de la mare departare datorita turnului metalic ce depaseste 300 de metri inaltime. Sub aceasta „tija” enorma exista un laborator subteran, dotat cu aparatura de ultima generatie, ce analizeaza datele furnizate de senzorii „catargului”. Aceste instrumente de inalta tehnologie trebuie sa fie tinute intr-o atmosfera stabila, in parametri constanti.

Citeste articolul Siberia masoara incalzirea globala integral in Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.