Delta Dunarii este sufocata de cimitire de epave

In Delta Dunarii exista mai multe cimitire de epave. Unele dainuie de cateva decenii, cum este cazul celui de pe Dunarea Veche de la mila maritima 4,2 sau cel de la Ivancea din apropierea portului Tulcea. Altele sunt de data mai recenta, cum este cazul celui de pe Bratul Sf. Gheorghe, la kilometrul 107, sau cel de pe bratul Tulcei, in aval de portul Marinei Militare. Un alt depozit de nave parasite de armatori este cel de pe bratul Macin al Dunarii. Acesta se afla in afara perimetrului Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Planul de management ecologic, ignorat

Pana in urma cu 15 ani, aceste harburi ingramadite pe malul apei nu au fost luate in seama de autoritati. Dupa infiintarea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Banca Mondiala a finantat un studiu asupra starii ecologice a Deltei Dunarii. Expertii internationali angajati de Banca Mondiala care au realizat studiul au atras atentia asupra pericolului generat de sutele de epave concentrate in cimitire de fier vechi amplasate in mai multe zone ale Deltei. Conform estimarilor specialistilor, in interiorul epavelor se afla cantitati apreciabile de combustibili si alte substante care polueaza necontenit apa. si ruginirea metalului din care sunt confectionate navele parasite constituie o sursa serioasa de poluare. In plus, depozitele de epave uratesc considerabil peisajul Deltei. Conform studiului initiat de Banca Mondiala, care a devenit intre timp planul de management ecologic al ARBDD, cele aproximativ 200 de epave ale unor nave mari identificate de experti in 1995 ar fi trebuit sa fie dezmembrate in cel mai scurt timp si scoase din apele Deltei.
Abia in 2003 conducerea ARBDD a intreprins primele actiuni pentru eliminarea acestor cimitire hidoase. Dupa ce s-a facut un nou inventar al epavelor din cimitirele aflate in preajma porturilor Tulcea si Sulina si au fost identificati armatorii acestora, ARBDD a somat proprietarii sa transforme epavele in fier vechi. Astfel, pe parcursul a doi ani, au fost scoase de pe teritoriul ARBDD 196 de epave, actiunea fiind declarata incheiata in toamna lui 2004. Concomitent a fost demarata o noua actiune de ranfluare a epavei navei ucrainene Rostock din Canalul Sulina. Dupa alti doi ani, expertii americani si olandezi au reusit sa extraga din Canalul Sulina epava Rostock. Miile de tone de fier vechi rezultate din dezmembrarea epavei ucrainene au fost depozitate in cimitirul de epave de pe malul bratului Sf. Gheorghe, la kilometrul 107. Abia in urma cu cateva luni blocurile masive de metal rezultate din dezmembrarea Rostock-ului au disparut din cimitirul amintit.

Citeste articolul Delta Dunarii este sufocata de cimitire de epave integral in Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *