Narghileaua, mai daunatoare decat tigara!

Narghileaua – sau sisha, cum este numita in limbile arabe, este mult mai daunatoare decat tigara, pentrunarghilea ca determina o crestere a nivelului de monoxid de carbon din sange care poate provoca leziuni cerebrale sau pierderea cunostintei, potrivit unui studiu citat de BBC News Online.

Cercetarea privind efectele fumatului de narghilea, realizata de specialistii de la Departamentul Sanatatii si Centrul de Cercetare privind consumul de tutun, a invalidat mitul potrivit caruia acesta nu ar afecta sanatatea. Mai mult decat atat, s-a descoperit ca, dupa ce fumeaza narghilea, oamenii inregistreaza o crestere a nivelului de monoxid de carbon din sange de trei sau chiar de patru ori mai mare decat in cazul in care ar fuma o tigara. Niveluri foarte ridicate ale monoxidului de carbon din sange pot provoca leziuni cerebrale sau pierderi ale cunostintei.

Prin masurarea concentratiei gazului din respiratie s-a observat ca, in cazul unui non-fumator, tutunul de narghilea afecteaza 1 la suta din sange, in cel al unui fumator ocazional, 2-4 la suta, iar in cel al unui fumator permanent, 5-7 la suta. Cercetarea a aratat ca fumatorii de narghilea au in sange o concentratie de monoxid de carbon de 8-12 la suta.

Cercetatorii s-au aratat surprinsi de rezultate, mai ales in conditiile in care multe persoane nu incadreaza sisha in categoria fumat, considerand, dimpotriva, narghileaua ca fiind o alternativa sanatoasa la consumul de tigarete. Noul studiu a demonstrat ca, in cele mai rele circumstante, narghileaua poate fi de 400 – 450 de ori mai periculoasa decat o tigara.

Sursa: mediafax

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,538FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente