Nea Sandu vindeca cu iarba

Bolile de ficat, ulcerul sau reumatismul. Sunt doar cateva dintre durerile pe care un prahovean de 80 de ani sustine ca le poate vindeca cu plante doar de el stiute. Mos Sandu a invatat sa faca „de leac” de la niste babe care au trait mai mult de 90 de ani. Astazi este cautat de suferinzi din toata tara, dar si din Basarabia, Germania sau Franta.Sandu Draganoiu

De cand a prins sa inteleaga, in urma cu 40 de ani, taina ierburilor de leac, majoritatea locuitorilor din Maneciu au inceput sa se simta ca-n taramul fermecat al tineretii fara batranete si al vietii fara de moarte.

Nimeni nu mai vrea sa imbatraneasca, niciunul nu mai vrea sa auda de doctor. Cu mic, cu mare bat la poarta cu lemnul pe jumatate putrezit a vraciului.

Nea Sandu cu ierburile

Locuieste pe Soseaua Nationala la numarul 39, dar toata lumea il cunoaste drept „nea Sandu cu ierburile”. I s-a dus vestea. In Maneciu, pe oricine ai intreba, te indruma spre el intr-o clipita. Casa este usor de gasit.

In fundul gradinii, inecat in verdeata, nea Sandu coseste. „Mangai si eu iarba cu coasa, sa am la iarna nutret pentru vite”. Miscarile sunt sigure si precise ca ale unui flacau de 25 de ani. Are 80 de ani, dar nu-l dai pe unul de 60. Cand il intrebi de varsta, iti raspunde ca are „opt lei”. Nu se stie de ce isi calculeaza varsta ca pe bani.

Cu siguranta, insa, intelepciunea adunata in aproape un secol l-a ajutat sa inteleaga ca viata, in fond, nu face doua parale, daca nu este traita in deplina armonie cu natura. De aceea, poate, si-a gasit menirea in a se ajuta si a-si ajuta semenii cu leacuri generos daruite de mama natura.

Cunoaste si culege peste 250 de ierburi, zice el, binecuvantate. Pe unele le cultiva chiar la el in gradina, dar pe majoritatea din creierii muntilor Ciucas, Zaganu, Gropsoare, catarandu-se dupa ele pana la 2000 de metri altitudine. Aduna de acolo, noaptea pe luna plina, pufulita cu flori mici pentru prostata sau dimineata, pe roua, untul pamantului, o radacinoasa aflata la un metru adancime.

Tinerete fara batranete

Pielea fetei ii este neteda ca obrazul unui prunc. Are ochi vioi de veverita, o mustacioara ca a lui Paul Newman si un zambet cald, ca al zarzarilor infloriti.

Topaie de colo-colo cu mare sprinteneala. Spune ca se mentine asa pentru ca in fiecare dimineata bea cate doua paharele de tuica, in care s-a macerat ghintar si lumanarica. Sotia sa, Agapia, de 75 de ani, este la fel de luminoasa la fata. Are insa probleme medicale severe, din cauza carora abia se mai poate misca. In cazul dumneaei, ierburile lui nea Sandu n-au mai avut efect. Totusi, leacurile mosneagului vindeca de la copiii de 4-5 ani si pana la cei in pragul batranetii.

Castiga din mica afacere doar 60-70 de lei pe luna. „Untul pamantului si lumanarica sunt mai greu de gasit. Aerienele merg mai usor. Din ele se fac ceaiuri, tinctura, bittere. Eu dau la oameni plantele si reteta, iar ei si le prepara singuri acasa. De regula, plantele se combina. Pentru boala de ficat se amesteca anghinare, fierea pamantului, tintaur si iarba ielelor. Pentru tensiune sunt bune florile de paducel si talpa gastii, iar pentru inima valeriana si odoleanul. La ulcer sunt indicate ghintarul si lumanarica macerate in tuica. Eu m-am vindecat intr-o saptamana de un ulcer care sangera”, spune zambind.

Leacuri pentru potenta

Dintr-un orgoliu masculin usor de explicat, nea Sandu spune ca nu a apelat niciodata la astfel de ceaiuri. Sotia aproba. Se fac glume si rad amandoi inveseliti de tema: „Pentru potenta sunt folosite sculatoarea, navalnicul, branca ursului si naprasnicul. Ultimul, in combinatie cu pedicuta, este bun sa lecuiasca si de tutun si de bautura. Se pun cateva picaturi in ceai sau cafea, iar in scurta vreme te lasi de fumat si o raresti serios cu spritul”.

Ierburile pentru ceaiuri le vinde de acasa sau la o taraba inchiriata la piata. Cele mai scumpe si la mare cautare sunt untul pamantului, ghintarul si lumanarica. O suta de grame din acestea costa intre 20 si 30 de lei. Dintre plantele aeriene cele mai cautate sunt cele pentru stomac, ficat si vedere.

Leac pentru reumatism

Se ia o bucata din untul pamantului, se da prin razatoare, se introduce intr-o sticla, se adauga hrean ras si se combina cu 100-200 de grame de otet alb. Se lasa la macerat pana cand se obtine o pasta. Se frectioneaza bland.

„Sa fereasca Dumnezeu sa nu-l mai avem!”

De jur-imprejurul sopronului stau agatate zeci de manunchiuri de plante puse la uscat. In pod, ca-n pestera lui Ali-Baba, stau stive de cutii continand comorile naturii.

Le stie pe toate dintr-o ochire. Are doi baieti, are nepoti si stranepoti, dar niciunul nu pare sa-i calce pe urme, desi ar fi vrut sa initieze pe cineva in stiinta recunoasterii ierburilor de leac.

„Odoleanul si valeriana sunt pentru inima. Se toaca marunt si se face ceai din ele. Se bea pe stomacul gol dimineata. Pentru tensiune sunt florile de paducel, de talpa gastii si de ienupar. Boabele de ienupar se pun intr-un pahar cu apa de seara pana dimineata. Dimineata se bea apa. Ajuta la tensiune, la inima si la rinichi”, divulga din secretele sale nea Sandu.

O tanara mamica de 22 de ani, cu prunci de trei si cinci ani, intervine: „Mie mi-a dat ceaiuri pentru copii cand au fost deranjati la stomac, lujer de afin (pentru dureri de spate) si ceaiuri pentru urcior. Cand am probleme ma ajuta mereu, fereasca Dumnezeu sa nu-l mai avem!”, spune Radescu Elena Ruxandra.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *