Neamt: Creste lista ariilor protejate din judet

Patru zone din Neamt au deja statutul de arii protejate

Opt zone de importanta internationala si comunitara ar putea fi validate in reteaua Natura 2000, la propunerea institutelor de cercetare si ONG-uri.

In calitate de stat membru al Uniunii Europene, tarii noastre i-a revenit obligatia de a constitui si consolida Reteaua Natura 2000. Mai exact, este vorba despre completarea acesteia cu noi situri.

In acest sens, inca de anul trecut, Ministerul Mediului si Padurilor a initiat un proiect de cercetare in acest sens. Acesta are in vedere desemnarea de arii de protectie speciala avifaunistica (SPA-uri) pentru includerea tuturor ariilor de importanta internationala (IBA), precum si desemnarea de noi situri de importanta comunitara (SCI-uri), ca urmare a negocierii avute cu Comunitatea Europeana in cadrul seminariilor biogeografice.

„Pe teritoriul judetului Neamt s-a propus pana in prezent, de catre institute de cercetare si ONG-uri, un numar de 8 situri dintre care 3 de tip SPA, respectiv Lacurile Vaduri si Pangarati, Masivul Ceahlau si Piatra Soimului- Scorteni- Garleni si 5 de tip SCI, respectiv Muntii Ciucului, Muntii Gosman, Raul Moldova Mitesti – Oniceni, Raul Moldova Roman – Tupilati si Raul Siret Roman – Pascani”, spune Monica Isopescu, purtatorul de cuvant al Agentiei Pentru Protectia Mediului Neamt.

Pentru siturile care vor fi validate la nivel national, vor avea loc, pana la jumatatea lunii decembrie 2010, actiuni de informare si consultare a autoritatilor publice locale, proprietarilor de terenuri, precum si ocoalelor silvice.

In acest scop, Agentia pentru Protectia Mediului Neamt va gazdui joi, 16 decembrie, o intalnire la care vor participa reprezentanti ai Consiliului Judetean, prefecturii, primariei si Directiei Silvice Neamt, precum si ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt si autoritatile publice locale pe teritoriul carora se afla propuneri de noi situri Natura 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *