Neamt: Urs imens prins cu latul intr-un gard

0
438

Captura a fost facuta in gradina unui localnic din Ceahlau, care voia sa prinda porci mistreti.

Ursul a picat in capcana in noaptea de 22 spre 23 septembrie. Animalul si-a prins o laba din fata intr-un lat facut cu o sarma multifilara subtire, dar foarte rezistenta.

Primul care a venit sa vada ursul a fost Raul Papalicef, reprezentantul Asociatiei de Vanatoare „Lupul cenusiu”, care are in administrare fondul de vanatoare 17 Schit, pe teritoriul caruia s-a intamplat incidentul.

Ser adus de la Bacau

„Ursul este foarte agitat. Are cam 200 de kilograme, ceea ce inseamna vreo 300 de puncte. Vom incerca sa il eliberam dupa ce il vom tranchiliza”, a precizat Raul Papalicef ieri dimineata.

Eliberarea ursului s-a prelungit pana dupa ora 14.00, pentru ca a fost nevoie ca serul tranchilizant sa fie adus de la Bacau. Terenul pe care intrase ursul, mai intai intr-un lan de porumb, apoi in gardul cu lat, apartine Elenei Zvancea. „In fiecare an vin mistretii si ne strica porumbul sau cartofii pe care-i punem aici. Chiar zilele trecute ne-au stricat fanul. Am mai vazut caprioare pe aici, dar urs, niciodata pana acum”, ne-a spus Elena Zvancea.

Actiunea de salvare a ursului a fost supravegheata de un reprezentant al Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Suceava. Perimetrul a fost asigurat de doi jandarmi montani de la Durau si de personal de specialitate, inarmat cu arme de vanatoare, pentru protectia celor care urmau sa tranchilizeze ursul. Dupa ce animalul a fost adormit s-a trecut la eliberarea piciorului din lat, care ii sfartecase jumatate de laba.

„Ii dam o noua sansa”

Dupa consultatii din care nu a lipsit ideea ca ursul nu va supravietui si ca ar trebui sacrificat, Raul Papalicef s-a impus si a decis ca el sa fie eliberat.

„Trebuie sa ii mai dam o sansa. Il vom prelua cu echipament Salvamont si il vom elibera intr-o zona in care prezenta umana este foarte rara”, a hotarat Raul Papalicef. El a mai precizat ca se va face o plangere penala la Politie, pentru a fi cercetate imprejurarile care au dus la prinderea ursului in lat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.