Negocierile privind climatul au fost reluate, luni, la Bangkok (Thailanda), unde secretarul executiv al Conventiei Natiunilor Unite pentru Schimbari Climatice (UNFCCC), Yvo de Boer, a facut apel la necesitatea unui acord mondial, pentru ca planeta sa poata evita o eventuala succesiune de catastrofe naturale.
Cu numai doua luni inainte de summitul de la Copenhaga, prevazut pentru luna decembrie, ajungerea la un acord prin care sa fie reduse emisiile de gaze cu efect de sera pare din ce in ce mai improbabila, in special din cauza discutiilor fara rezultat purtate cu Statele Unite.
Urgenta acestui acord a fost insa subliniata de inundatiile din Filipine, care au provocat pagube imense. „Unul dintre motivele pentru care ma aflu aici (la Bangkok, n.r.) este sa ma asigur ca frecventa si severitatea acestui gen de evenimente climatice extreme se vor diminua datorita unei politici ambitioase”, a declarat oficialul ONU.
„Nu exista niciun plan B, iar daca nu vom reusi sa realizam planul A, vom fi direct responsabili pentru viitor”, a avertizat Yvo de Boer.
Pentru ca incalzirea climatica a planetei sa fie limitata la +2 grade Celsius, emisiile mondiale de gaze cu efect de sera ar trebui sa inceteze sa mai creasca incepand cu 2015, sustin oamenii de stiinta. Daca acest obiectiv nu va fi atins, ei se tem ca Pamantul va fi victima unei acumulari de catastrofe naturale, in special inundatii si secete, care in final vor duce la cresterea alarmanta a nivelului marii.
Chiar daca obiectivul este unul foarte clar, drumul ce trebuie parcurs este unul foarte sinuos, atat din cauza chestiunii emisiilor de carbon, cat si din cauza finantarii masurilor ce trebuie adoptate in acest sens.
In cadrul summitului extraordinar al ONU de la New York, organizat pe 22 septembrie, China a fost tara cea mai activa si mai ferma, luandu-si angajamentul de a-si reduce emisiile de CO2 in functie de produsul sau intern brut (PIB) pana in 2020. Totusi, la summitul G20 de la Pittsburgh (Statele Unite), declaratia finala a gigantului asiatic a fost una extrem de vaga.
La Bangkok, unde negocierile vor fi continuate pana pe 9 octombrie, actorii din acest dosar s-au lansat in tot felul de declaratii. Privirile lor vor fi indreptate in special catre Statele Unite, unde legea privind incalzirea climatica, care era asteptata pentru summitul de la Copenhaga, va fi adoptata abia in 2010.
Sursa: Intact News