Culese cu multa truda si migala, macesele salbatice reprezinta un adevarat panaceu natural pe care nemtii „se bat” sa-l obtina in cantitati cat mai mari si la un pret cat mai mic.
Fructele de maces culese din tufele de trandafiri salbatici, care cresc pe plaiuri mioritice, sunt medicament natural, spun specialistii. Boabele de culoare rosie, care contin o cantitate foarte mare de vitamina C, sunt indicate in afectiunile ficatului si sunt folosite ca diuretice in bolile de rinichi. Poate si de aceea sunt atat de cautate pe piata externa.
Nemtii le importa pentru industria alimentara si mai ales pentru cea farmaceutica. Ei transforma macesele in pastile de vitamina C, pe care, apoi, le trimit ambalate si in farmaciile de la noi.
In Prahova, culesul fructelor medicament, devenit traditie in anumite zone ale judetului, este pe final. Anul acesta, in ocoalele silvice s-au strans nu mai putin de 80 de tone de macese, care vor ajunge toate in Germania.
„Noi tinem legatura cu padurarii, care, la randul lor, preiau fructele de la localnici. La noi, in Prahova, in zonele Varbila, Valenii de Munte, Slanic si Valea Doftanei este crescatorie naturala de macese. Se gasesc oriunde vezi cu ochii. In general, cei care le aduna sunt oameni sarmani, ramasi fara serviciu, care primesc pentru o zi de cules undeva la 10-12 lei. Sunt niste bani pentru cei care incearca sa supravietuiasca acestei crize economice”, explica Danut Dontu, tehnicial la Ocolul Silvic Ploiesti, acolo unde se depoziteaza macesele din tot judetul.
Pretul real 1,2 lei, kilogramul
Culegatorii le vand cu doar 1,2 lei kilogramul. Fructele de un rosu putred sunt vandute insa, la export cu pret aproape dublu.
„Exista un profit, insa din banii pe care ii obtinem trebuie sa platim si mana de lucru, dar si banii de transport. Tot ce ramane la final este un profit de doar 5%. Noi a trebuit sa-l facem, mai ales ca in perioada asta de criza suntem nevoiti sa obtinem bani din orice se poate vinde”, a declarat Octavian Anghel, sef la Ocolul Silvic din Ploiesti.
Anul acesta, pentru cele 80 de tone de macese culese din Prahova, nemtii platesc 168.000 de euro. fructele medicament ajung in Germania nu oricum, ci ambulate in conditii speciale. Dupa ce ajung in depozitele din Ploiesti, macesele sunt congelate la temperaturi de minus 30 de grade Celsius, iar apoi sunt puse in saci de hartie.