Consilierii judeteni si-au dat acordul pentru finalizarea documentatiei pentru cele doua depozite de gunoi ecologice din Maramures si si-au asumat partea de finantare care revine autoritatii administratiei publice din judet. Locurile unde se vor construi cele doua depozite vor fi insa tinute in secret, pana cand vor obtine toate avizele, astfel incat ca proiectul sa nu mai fie boicotat de localnici, a decis conducerea Consiliului Judetean Maramures. In cazul nerezolvarii acestei probleme de mediu pana cel tarziu in martie 2011, Maramuresul va plati Comisiei Europene penalitati de 200.000 euro pe zi.
Desi de patru ani si jumatate Consiliul Judetean (CJ) Maramures nu a reusit sa gaseasca amplasamentele pentru cele doua depozite de gunoi ecologice, finantate in proportie de 75% de Uniunea Europeana, astazi, 2 noiembrie, a aflat macar suma cu care trebuie sa contribuie la proiect. In urmatorii trei ani, din visteria judetului vor iesi aproximativ 18 milioane euro, insa cea mai mare parte a banilor vor fi recuperati din finantarea europeana.
„Costurile proiectului pentru cele doua gropi ecologice sunt 63.296.000 euro, din care contributia Consiliului Judetean este 5.488.000 euro si 12.395.000 TVA (bani care se recupereaza din fondurile de la Uniunea Europeana), iar cheltuielile statului roman,8.341.000 euro„, a explicat Marinel Zoicas, presedintele Comisiei buget-finante a CJ Maramures.
Pentru a nu se mai supune presiunii localnicilor care sunt impotriva amplasarii depozitelor pe teritoriul comunei sau orasului lor, conducerea CJ Maramures a decis sa nu mai faca publice locurile celor doua uzine de deseuri ecologice, decat atunci cand acestea vor avea toate avizele si eventualele proteste vor fi inutile. De altfel, la sedinta de astazi, 2 noiembrie, a fost prezenta si o delegatie din Ariesul de Padure, pentru a protesta impotriva deciziei de amplasare a „gropii de gunoi” pe teritoriul satului.
„Echipele Consiliului Judetean, ale directiilor, conduse de domnul vicepresedinte Marinescu, de domnul Span, sunt in teritoriu, impreuna cu primarii fac evaluari, impreuna cu domnu’ Novac, consultantu’, vom vizita toate aceste locatii si vom stabili doua. Ele vor fi publice in momentul dezbaterilor publice, cand vom avea toate avizele, toate documentele ca respectivele locatii indeplinesc toate conditiile pentru a putea fi respectat proiectul”, a explicat presedinte CJ Maramures, Mircea Man, decizia trecerii „la secret” a locurilor unde vor fi amplasate depozitele.
Desi amplasamentele celor doua depozite de gunoi ecologice sunt secrete, conform schitei prezentate de firmele consultante, sunt recomandate Recea-Lapusel (pentru partea de sud) si Calinesti (pentru partea de nord).