Iranul cere Israelului sa adere la Tratatul de neproliferare nucleara

  0
  345
  Cristian Diaconescu, lobby pentru neproliferarea nuclear?
  Cristian Diaconescu, lobby pentru neproliferarea nucleară
  Iranul cere Israelului sa adere la Tratatul de neproliferare nucleara

  Israelul ar trebui sa adere la Tratatul de neproliferare nucleara (TNP) pentru ca o denuclearizare a Orientului Mijlociu sa se concretizeze, a declarat ambasadorul Iranului la Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), Ali Asghar Soltanieh, citat de RIA Novosti.

  „Aderarea regimului sionist la TNP este conditia Iranului pentru a participa la Conferinta pentru denuclearizarea Orientului Mijlociu”, a spus Soltanieh, adaugand ca Iranul considera ca regiunea ar trebui sa fie complet denuclearizata.

  Emisarul iranian a facut apel la statele lumii sa puna presiune pe Israel pentru a semna tratatul.

  Conferinta de la Helsinki pe tema denuclearizarii Orientului Mijlociu este programata pentru sfarsitul lui 2012 sau inceputul lui 2013 si sustinuta in special de catre Statele Unite.

  Israelul a anuntat deja ca nu va participa la conferinta, sustinand ca „denuclearizarea Orientului Mijlociu ar putea fi luata in considerare numai dupa instaurarea in prealabil a unei relatii de pace si incredere intre toate statele din regiune”.

  Israelul este considerat singura putere nucleara din Orientul Mijlociu, banuindu-se ca ar detine intre 200 si 400 de focoase nucleare, arata RIA Novosti. Desi este membru al AIEA, statul evreu nu este semnatar al Tratatului de neproliferare a armelor nucleare si a ignorat pana acum apelurile internationale de a adera la acesta.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.