Nivelul oceanelor ar putea creste cu 1,6 metri pana in 2100

Nivelul oceanelor ar putea creste cu 1,6 metri pana in 2100

Schimbarile climatice tot mai accelerate din Arctic, incluzand topirea ghetarilor din Groenlanda, ar putea duce la ridicarea nivelului oceanelor din intreaga lume cu pana la 1,6 metri, pana in anul 2100, arata un studiu international, citat de Reuters.

O asemenea crestere, care depaseste majioritatea estimarilor stiintifice anterioare, ar ameninta viata oamenilor de pe coastele din Bangladesh pana la cele din Florida, insulele mai joase din Pacific, precum si orase, de la Londra pana la Shanghai. Totodata ar creste si costurile pentru barierele cladirilor din Japonia, impotriva tsunami-urilor.

„Ultimii sase ani, pana in 2010, au constituit cea mai calda perioada inregistrata vreodata in Arctic”, potrivit programului AMAP de monitorizare, din Oslo.

„In viitor, nivelul global al oceanelor este asteptat sa creasca cu valoare cuprinsa intre 0,9 si 1,6 metri, pana in 2100, iar pierderea ghetii din ghetarii arctici si a calotei glaciare din Groenlanda vor avea o contributie de 40%, mai exact 3 mm pe an, date colectate intre anii 2003 si 2008”, se mai arata in studiu.

Ministrii de externe, membri ai Consiliului Arctic, printre care Statele Unite, Rusia, Canada, Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia si Islanda, se vor intalni in Groenlanda pe 12 mai. Incalzirea din Arctica se produce de doua ori mai repede decat media inregistrata pe restul planetei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente