Noi reguli pentru pescarii din Delta Dunarii

Noi reguli pentru pescarii din Delta Dunarii

Centrele de prima vanzare a pestelui din Delta Dunarii se vor transforma in piete de desfacere, autorizate sanitar-veterinar, si vor fi supravegheate de reprezentanti ai ARBDD si ai Consiliului Local. De asemenea, potrivit aceluiasi act normativ, autorizatiile de pescuit sunt eliberate catre pescari si nu catre asociatii, iar cei care vor incalca legea isi vor pierde dreptul de a pescui.

Potrivit actului normativ, toate centrele de prima vanzare din Delta Dunarii vor fi monitorizate de catre reprezentanti ai ARBDD si ai consiliilor locale, iar cherhanale, care apartin fostilor concesionari, se transforma in piete de desfacere a pestelui.
“Punctele de prima vanzare vor functiona in prezenta autoritatilor, ARBDD si Consiliul Local. In perioada urmatoare, vom verifica toate aceste puncte de debarcare si toate centrele de prima vanzare, iar cele care nu corespund nu vor mai avea dreptul sa functioneze, decat ca unitate de procesare a pestelui dar nu si ca piata. In acest moment sunt peste 50 de astfel de centre si ideal ar fi sa ramana mult mai putine, pana in 20. Mai devreme sau tarziu, aceste puncte de prima vanzare trebuie sa fie pietele reale de comercializare a pestelui iar aceasta comercializare trebuie sa se faca foarte transparent.
Vor fi niste reguli echitabile de acoperire a cheltuielilor pe care le suporta proprietarul centrului de prima vanzare, va primi bani sau o parte din peste. Acest lucru urmeaza sa fie stabilit”, a declarat guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu.
Potrivit actului normativ, centrele de prima vanzare trebuie sa indeplineasca anumite conditii, cum ar fi: sa detina un spatiu de refrigerare (+2 grade C – – 4 grade C) pentru primirea, depozitarea si vanzarea pestelui si a produselor din peste; sa detina spatiu frigorific pentru depozitarea cantitatilor de peste si a produselor din peste nevandute in ziua primirii pestelui de la punctele de debarcare; sa detina dotari cu apa curenta, masina pentru fulgi de gheata, dispozitive de cantarire, ambalaje; sa fie autorizate sanitar-veterinar.
Transportul pestelui sau al produselor din peste de la punctele de debarcare la centrul de prima vanzare situate pe teritoriul RBDD va fi insotit de nota de transport peste.
Pescarii cu antecedente penale isi vor pierde dreptul de a pescui
In acelasi timp, autorizatiile de pescuit vor fi eliberate catre pescari, si nu catre asociatii, iar cei care vor incalca legea isi vor pierde dreptul de a pescui.
“Autorizarea nu se mai face catre asociatii, ci fiecare pescar in parte va primi autorizatie, capatand astfel mai multa independenta si mai multa responsabilitate. Pana acum era membru al asociatiei iar autorizatia era eliberata pentru asociatie. Prin acest transfer, pescarul stie ca daca incalca legea pierde dreptul de a pescui si va fi mult mai atent cu ceea ce face”, a precizat guvernatorul Grigore Baboianu.
O alta prevedere inscrisa in noul act normativ prevede ca pestele capturat in urma pescuitului comercial in habitatele piscicole naturale din ariile naturale protejate se inscrie in jurnalul de pescuit. De asemenea, administratorul centrului de prima vanzare are obligatia intocmirii notei de vanzare si de transport la fiecare livrare si transmiterea acesteia catre Administratia Rezervatiei sau la filiala regionala a ANPA.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,538FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente