Noi tehnologii pentru imbunatatirea calitatii apelor

Noi tehnologii pentru imbunatatirea calitatii apelor

ICSI Ramnicu Valcea si partenerii din Coreea de Sud coopereaza in domeniul tehnologiilor de protectie a mediului

In actualul context economic si social, cercetarea-dezvoltarea a devenit o componenta importanta, nu doar integranta, a societatii moderne. Implementarea de noi proiecte si cooperari este mai mult decat utila oricarui institut. INCDTCI-ICSI Rm. Valcea are o cooperare continua si bogata cu parteneri din Coreea de Sud, proiectele acoperind domenii stiintifice care se refera la energie si protectia mediului.

Prin programul sau de dezvoltare Coreea de Sud pune la dispozitia diverselor sale entitati nationale o serie de instrumente si fonduri menite sa conduca la cresterea competitivitatii, atat a sectorului de cercetare dezvoltare, cat mai ales a celui economic. Datorita prestigiului de care se bucura si a unor cercetatori remarcabili in cadrul comunitatii stiintifice internationale, ICSI Rm. Valcea a reusit sa utilizeze instrumentele bilaterale puse la dispozitie de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) pentru a initia colaborari cu centre de cercetari din afara tarii in vederea dezvoltarii de noi proiecte de interes comunitar. Astfel, cooperarea si schimbul de experienta intr-un domeniu de interes global poate servi ca poarta de intrare pentru cooperari si parteneriate ulterioare mult mai profunde, utilizand noi instrumente financiare.

Colaborarea bilaterala este un mijloc rapid si eficient pentru cooperarea la nivel regional, european si international. Obiectivul general este dezvoltarea capacitatilor de cercetare, deschiderea catre mediul stiintific international si conectarea la mediul socio-economic. Deschiderea catre comunitatea internationala se obtine in masura in care entitatile din Romania reusesc sa contribuie cu pachete de lucru in proiecte internationale. Obiectivul principal al proiectelor demarate pana in prezent de catre ICSI Rm. Valcea a fost acela de a evidentia contactele dintre Romania si Coreea de Sud in scopul stabilirii si consolidarii de noi colaborari, care sa conduca la dezvoltarea potentialului de inovare si obtinerea de sinergii productive in beneficiul reciproc al partilor.

Noi tehnologii pentru imbunatatirea calitatii apelor

Pe langa activitatile de cercetare in domeniile deja consacrate, ICSI Rm. Valcea ofera o gama larga de servicii pentru comunitate, autoritati, companii din mediul industrial etc. O serie din serviciile oferite cuprind examinarea probelor de apa, aer, sol, reziduri si alte produse in vederea certificarii calitatii lor si a impactului asupra sanatatii si mediului. Tinand cont de aceasta directie, in ultimii cinci ani ICSI Rm. Valcea a desfasurat mai multe cooperari stiintifice cu institutii din Coreea de Sud. Proiectele au fost coordonate de dr. ing. Ioan Iordache si s-au referit la tehnologii moderne de protectie a mediului, mai exact epurarea apelor cu ajutorul ultrasunetelor, barierelor reactive si procese cu co-generare de biogaz.

Primul proiect, intitulat „Utilizarea ultrasunetelor la tratarea si epurarea avansata a apelor” a fost realizat in colaborare cu Departamentul de Inginerie Civila, Mediu si Arhitectura de la Universitatea Coreea din Seul si s-a derulat in perioada 2008-2009.
Al doilea proiect (2010-2011), intitulat „Investigarea, remedierea si monitorizarea apei si solului din siturile contaminate; actiune stiintifica comuna de colaborare si formare” a fost realizat in colaborare cu Universitatea Catolica din Coreea, Seul.

Solurile si apele naturale nu contin poluanti in mod normal, dar pot avea unii compusi chimici care sunt considerati poluanti: metalele grele, pesticide etc. Activitatile umane, atat industriale cat si cele gospodaresti, pot afecta distributia geologica si biologica a unor compusi chimici din cauza poluarii aerului, apei si solului. Echipa din Romania a pregatit un program referitor la metodele de investigare si monitorizare a calitatii apelor si solului, domeniu in care are o vasta experienta. Rezultatele activitatii de cercetare au la baza echipamente de ultima generatie din dotarea laboratoarelor. In urma studiilor teoretice si a diseminarii diverselor rezultate practice, atat specialistii romani, cat si cei coreeni, si-au intarit opinia ca principalele tehnologii de remediere trebuie sa ia in calcul utilizarea de echipamente care functioneaza cu energii produse din surse regenerabile, minimizarea si optimizarea resurselor (reutilizare, reciclare si reducere), principii „verzi” in ceea ce priveste managementul constructiilor si utilizarea unor programe care sa ia in calcul emisiile si amprenta de carbon.

Proiect pentru epurarea apelor uzate si producerea de biogaz

Ca urmare a proiectelor bilaterale dezvoltate in 2008-2009 si 2010-2011, ICSI Rm. Valcea are acum oportunitatea dezvoltarii unui nou proiect stiintific, finantat in intregime de partenerii din Coreea de Sud. Actualul proiect este realizat cu firma coreeana Water Engineering&Consulting, Inc., Seul, ICSI Rm. Valcea fiind partener alaturi de Universitatea Catolica din Coreea. Proiectul isi propune realizarea unui studiu prin care se doreste obtinerea de date stiintifice si tehnice necesare omologarii unei tehnologii de epurare a apelor uzate concomitent cu producerea de biogaz din namolul rezultat in urma epurarii microbiologice. In momentul de fata echipa din Coreea de Sud a adus in Romania un echipament care urmeaza sa fie montat si testat timp de cateva luni. Cu ocazia unor comunicari ulterioare vor fi prezentate rezultatele obtinute. (www.marketwatch.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *