Norii se formeaza la altitudini mai joase decat in trecut. Incalzirea globala.

0
385
orii cad pe Pământ: Un fenomen natural care ar putea opri încălzirea globală
orii cad pe Pamant: Un fenomen natural care ar putea opri incalzirea globala

‘Cerul a inceput sa cada pe Pamant’, sustin oameni de stiinta, in baza observatiilor facute asupra inaltimii norilor, in perioada martie 2000 – februarie 2010, cu ajutorul satelitului NASA ‘Terra’, potrivit unui articol aparut in cel mai recent numar al revistei Geophisical Research Letters.

In cazul in care observatiile viitoare vor confirma aceasta tendinta de reducere a inaltimii norilor la nivel global, acest lucru ar putea avea implicatii majore in planul schimbarilor climatice pe Pamant, sustin cercetatorii, potrivit Agerpres.

Datele obtinute prin intermediul unui spectometru cu frecventa radio, capabil de masuratori multiunghiulare, de pe satelitul ‘Terra’, ce a fost lansat de NASA in 1999, releva ca inaltimea stratului de nori s-a redus in ultimul deceniu cu o medie de un procent, ceea ce echivaleaza cu o reducere de 30-40 de metri a inaltimii maxime a norilor.

Intrebarea de ce norii coboara tot mai jos ramane o enigma pentru experti. ‘Nu cunoastem motivele exacte care stau la originea reducerii inaltimii stratului de nori’, recunoaste Roger Davies, meteorolog la Universitatea Auckland (Noua Zeelanda). In opinia sa, fenomenul ar putea sa fie asociat cu modificarile survenite in circulatia aerului, datorita careia se formeaza norii la mare altitudine.

Potrivit cercetatorilor, procesul formarii norilor la altitudine joasa ar putea accelera racirea considerabila a suprafetei planetei si in acest mod ar putea sa puna stavila incalzirii globale. Cine stie, poate aceasta anomalie reprezinta o dovada a fenomenului de autoreglementare a climei, mai remarca ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.