
Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania- Nostra Silva si Fordaq Romania- portalul comunitatii forestierilor, isi exprima stupefactia si protestul fata de modul extrem de superficial in care este abordata problematica ADMINISTRARII PARURILOR prin proiectul de modificare a CODULUI SILVIC-Legea 46/2008.
Astfel , urmator Sedintei de Guvern din data de 18.09.2013, in comunicatul de presa, se spune :
‘4. PROIECT DE LEGE pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic.
Proiectul nu a fost aprobat, urmand sa fie supus dezbaterii publice.’
Intelegem din acest comunicat ca proiectul legislativ a fost introdus pe ordinea de zi, a fost discutat, nu a fost aprobat urmand a fi organizate dezbateri publice pentru imbunatatirea proiectului.
In data de 20.09.2013, in urma sedintei BPN al PNL, presa a preluat urmatoarea declaratie :
”Am dat un vot in sedinta BPN si ministrul Apelor, Lucia Varga, are intreaga sustinere pentru a promova Codul silvic in sedinta de guvern, poate chiar in prima”, a afirmat Antonescu.
Starea noastra de contrariere este data de aceste comunicari contradictorii. Cum este posibil ca Guvernul sa ‘nu aprobe proiectul de act normativ , urmand a fi supus dezbaterii publice ‘, iar d-na ministru Lucia Varga, membru al Guvernului, sa obtina sustinerea BPN al PNL ‘ pentru a promova Codul silvic in sedinta de guvern, poate chiar in prima”.
Concluzia noastra este simpla. D-na ministru Lucia Varga se mentine pe aceeasi linie de a evita dezbaterile pe proiectul de modificare a Codului Silvic, promovand pseudo-solutii pentru problematica grava a administrarii padurilor in Romania.
Federatia Proprietarilor de Paduri din Romania, in parteneriat cu Fordaq, a lansat o ampla dezbatere publica pornind de la initiativa de modificare a Codului silvic, dezbateri care au reunit reprezentantii proprietarilor de paduri, administratorilor privati, Romsilva, patronatul industriei lemnului,organizatii de mediu. Concluzia unanima a fost ca modificarea Codului Silvic nu ofera solutii la problema taierilor ilegale, este o abordare nerealista, manipulatoare prin focalizarea exclusiva pe fenomenul taierilor ilegale fara a analiza cauzele, cu rezultat in pseudodezbateri si pseudosolutii pentru administrarea padurilor din Romania.
Avand in vedere rezultatele acestor dezbateri, parteneriatul Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania- Nostra Silva- Fordaq solicita reluarea dezbaterilor pe proiectul de modificare a Codului Silvic, astfel incat sa fie propuse politici publice aplicabile pentru urmatoarele probleme:
Combaterea taierilor ilegale- intarirea controlului. Implementarea in Romania a Regulamentului European 995/2010.
Rezolvarea problemei padurilor neadministrate din Romania.
Piata organizata a lemnului, cu incurajarea prelucrarii locale superioare a masei lemnoase , astfel incat sa beneficieze comunitatile locale care depind de aceasta resursa naturala.
Cresterea eficientei administrarii padurilor.
De asemenea , exprimam protestul nostru fata de subfinantarea sectorului forestier in exercitiul financiar 2014-2020, un document de pozitie pe aceasta problematica fiind atasat.