Noul circuit al apei in natura

  0
  516

  Olanesti e o statiune frumoasa, relativ aproape de noi si cu preturi nu prea piperate. Merita sa lasati deoparte treburile pentru o zi – doua macar si sa petreceti cateva ceasuri de relaxare, plimbandu-va pe aleile impadurite. Stiu destui argeseni care chiar fac treaba asta. Un peisaj minunat, mai ales acum toamna, aer curat si un rau limpede in care se aduna toate izvoarele minerale tasnind din piatra, din care, din pacate, nu mai poti bea un pahar decat dupa ce platesti o taxa. Cineva imi reamintea zilele trecute de aceasta anomalie, ca trebuie sa cumperi ceva care oricum se duce intr-un parau si care vine din adancul pamantului. Amenajarile de captare nu sunt facute in anii de capitalism postdecembrist, deci nu se poate spune ca taxa ar fi pusa pentru recuperarea unor cheltuieli. Pur si simplu, e o nedreptate ce se face oamenilor bolnavi care isi alinau durerile cu apa miraculoasa a izvoarelor, cum tot abuz mi se pare sa platesti ca sa intri in Mamaia pentru o saptamana de concediu.
  In sustinerea cererii sale de majorare a pretului la apa si canal cu 24%, directorul Bolovan aduce ca argument si sumele mari cu care societatea pe care o conduce este datoare la: AVAS (823.271 lei), Electrica (146.684 lei) si Apele Romane (12.441 lei), in total 982.396 lei. Am redat aceste cifre pentru a scoate in evidenta doua anomalii. Mai intai, datoria fata de AVAS, constituita din sumele neachitate la fosta termoficare a orasului de catre cetateni si agenti economici, e platita de toti abonatii Aquaterm-ului pentru ca se regaseste in pretul apei. Or, nu e deloc corect ca eu care mi-am achitat toate datoriile la asociatie atunci cand mi-am pus centrala termica in apartament, sa platesc zece ani pentru nea Gheorghe, caruia i-a fost mai draga bautura decat plata facturii. Ar mai fi o discutie si daca ce scria in factura era adevarat, parerea mea e ca multi bani ii dadeam degeaba, caldura si apa calda fiind mai mult pe hartie, dar ce? Unii sunt mai prosti si altii mai smecheri, care nu vor sa plateasca? As mai avea o intrebare: cand a facut debransarea Aquaterm-ul, de ce nu s-a asigurat ca omul nu mai avea datorii la el? Nu cumva pentru ca dl. Bolovan sau cine a mai condus societatea, primaria si consiliul local, alesii nostrii, ne cred pe toti niste fraieri buni de plata? De aceea – cred eu – are curajul directorul Bolovan sa bata cu pumnul in masa primarului si sa se rasteasca la consilieri, pentru ca toti sunt raspunzatori de aceasta situatie.
  A doua anomalie tine de plata apei catre Apele Romane. Apa de la robinet in orasul nostru vine din raul Arges si e apa din ploi, zapezi, izvoare, paraie s.a.m.d., adica de la Dumnezeu. Dupa ce o trece prin turbina de la Corbeni, scotand kilovatul pe care il platim la preturi europene, aceeasi apa e vanduta la Aquatem, care mai pune si el ceva si ne-o vinde noua. Dupa ce spalam vasele si rufele, apa ajunge din nou in rau, adica la Apele Romane, care o vor vinde altora si tot asa, pana la marea cea mare. S-a inventat astfel un nou circuit al apei in natura si societate din care baietii destepti scot bani multi. Ceilalti, suntem buni de plata. Asa ne trebuie!

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.