Noul Cod Silvic, in dezbatere publica

Noul Cod Silvic, în dezbatere public?
Noul Cod Silvic, in dezbatere publica
Noul Cod Silvic, in dezbatere publica

La Durau, din initiativa deputatului Liviu Harbuz:

Obiective prioritare: exploatarea rationala a padurilor, inasprirea pedepselor pentru furtul de lemn, gestionarea eficienta si durabila a micilor proprietati si identificarea de parghii economice pentru descurajarea exportului de busteni.

Marti, in Statiunea Durau, din initiativa deputatului Liviu Harbuz, a avut loc o dezbatere publica pe tema noului Cod silvic. Actiune ampla la care au participat: Lucia Varga, ministrul Apelor si Padurilor, conducerea Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, in frunte cu presedintele deputatul Nini Sapunaru, vicepresedintele Liviu Harbuz, deputatii Ioan Munteanu si Costel Sopotica, secretarii acestei comisii, prefectul George Lazar, Culita Tarata, presedintele Consiliului Judetan Neamt, reprezentanti din partea Miniaterului Mediului, Romsilva, Acadamiei de Stiinte Agricole si Silvice, Faclutatii de Silvicultura Brasov, Asociatiilor profesionale din domeniul silviculturii, proprietari de padure si foarte multi primari, mai cu seama din zona montana, unde padurea ocupa suprafete foarte mari.

A fost o dezbatere aprinsa, cu multe propuneri concrete, dar si un prilej de a lamuri din multele problemele legate de gestionarea si paza fondul forestier, de exploatarea acestuia.

* Lucia Varga, ministru Apelor si Padurilor:

“Este oportunitate de a dezbate, impreuna cu Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor, modificarea Codului Silvic, un proiect de lege care a fost initiat de guvern, prin Departamentul Ape, Paduri si Piscicultura. Pe aceasta tema am avut o larga dezbatere publica cu organizatii neguvernamentale, asociatii profesionale silvice si ale proprietarilor de padure, Directii silvice, sefi de ocoale silvice, Academia de Stiinte Agricole si Silvice, cu universitati de profil.

La finele anului trecut, acest proiect de lege a fost aprobat in Senat. Acum, legea este in Parlament, in Camera Deputatilor. Comisia de agricultura impreuna cu Comisia juridica va intocmi raportul pe acest act normativ, ca apoi legea sa fie dezbatura in plenul Parlamentului.

Speram sa gasim solutii la probleme pe care le are Silvicultura romaneasca. Ma refer la solitiile acceptate de majoritatea partilor implicate. Noi, autoritatile, trebuie sa fim un factor de echilibru intre interesele pe care le au diverse parti.Trebuie sa avem un echilibru intre punctele de vedere sustinute de asociatiile de proprietari privati, de administratorii padurii de stat, sa avem un echilibru intre cerintele agentilor economici care exploateaza padurea, ale diferitelor organizatii neguvernamentale. Prin dezbaterile publice organizate asiguram transparenta in legiferarea Codului silvic, pentru ca avem interesul sa facem o lege pentru societatea civila, cetateni, proprietarii de padure si pentru agentii economici care prelucreaza lemnul.

Am aflat cateva propuneri interesante, menite a imbunatati actul normativ. Dorim ca prin amendametele aduse, sa ne putem atinge obiectivele pe care ni le-am propus. Am in vedere, in primul rand, diminuarea taierilor ilegale. La fel de importanta este si folosirea resursei de lemn pentru dezvoltarea economica locala, pentru crearea de noi locuri de munca. Vrem ca lemnul sa fie prelucrat si valorificat superior cat mai apoape de locul de recoltare. Asta poate duce la dezvoltarea comunitatilor locale respective. Vrem sa trecem de la stadiu de tara care exporta materiile prime, buseteni, la o una care le prelucreaza, generand astfel dezvoltare economica. Codul silvic isi propune si rezolvarea unor probleme legate de dreptul de proprietate forestiera, de paza padurii. Agetii economici au o anumita ingrijorarea fata de exloatarea si valorificare a masei lemnoase, in lumina noului Cod silvic. Fac precizarea ca vom sprijini pe acei agenti economici care lucreaza legal, care doresc sa devina compeptitivi pe piata. Pe cei care se ocupa de activitati ilegale, o sa-i identificam si o sa le retragem autorizatiile de exploatare. Trebuie intarita capacitatea de control a autoritatilor silvice.”

*Deputat Liviu Harbuz, viceprezedintele Comisie pentru Agricultura din Camera Deputatilor:

“Acum avem doar un act normativ pe seama caruia au loc dezbateri, prilej cu care se vine cu unele lamuri, se fac multe propuneri fata de ceea ce s-a propus initial. Este un proiect caruia i se vor aduce multe modificari, Romsilva are foarte multe propruneri de imbunatatire a noului Cod silvic. Este o consultare la care participa toti factorii avizati, vom tine cont de propunerile lor, atunci cand va avea loc dezbaterea noului Cod silvic in Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor, apoi in Parlament. Vom tine cont de parerile tuturor celor implicati direct in aplicarea acestei legi, extrem de importante ”

*Deputat Ioan Munteanu, secretaul comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor:

“Noul cod silvic este mai bun decat cel de pana acum, asta ca urmare a discutiilor pe marginea acestui act normativ. Este un proiect aflat in dezbatere publica, prilej cu care se fac foarte multe propuneri, de care se va tine cont atunci cand se va trece la dezvbaterea lui pe articole si aliniate in Comisa pentru agricultura, apoi in Parlament. Speram sa se rezolve multe din problemele cu care se confrunta cei din domeniu silvic, propeitari de padure, beneficiari ai fondurlui forestier. Daca vom reusi sa aducem imbunatatirile necesare, inseamna ca vom avea un Cod silvic acceptabil.”

*Exploatarea durabila a padurilor

In sinteza, principalele modificari sunt cele care se refera la exploatarea durabila a padurilor, la inasprirea pedepselor pentru furtul de masa lemnoasa, gestionarea eficienta si durabila a micilor proprietati si identificarea de parghii economice pentru descurajarea exportului de busteani.

In ceea ce priveste exploatarea durabila a padurii, se doreste, practic, sa nu se mai vanda lemnul pe picior. O serie de modificari se refera la schimbarea modului de valorificarea a lemnului: trecerea de la vanzarea lemnului estimat, din padure, la vanzarea lemnului masurat, din rampe si depozite, precum si un control mai riguros pentru introducerea lemnului pe piata, comerciantul nemaiavand acces in padure. Aceasta masura va intra in vigoare progresiv, pentru jumatate din masa lemnoasa, de la 1 ianuarie 2014, si pentru cealalta jumatate, de la 1 ianuarie 2015, pentru a se asigura timpul necesar realizarii rampelor si depozitelor. In acest moment, in Romania, doar 30 la suta din masa lemnoasa se vinde in rampe si depozite.

Cea mai importanta modificare a Codului Silvic va fi aceea ca, de acum, administratorul padurii va scoate la licitatie serviciul de exploatare a masei lemnoase, lemnul va fi scos la drumul forestier, va fi sortat, va fi marcat cu placute cu numar de inregistrare si cu serie si va fi comercializat de catre administrator.

*Transportul lemnului noaptea, interzis prin lege

A doua modificare importanta a Codului Silvic, cea referitoare la infractiuni, prevede aplicarea Codului Penal si pentru furtul de masa lemnoasa. Se va aplica Codul Penal pentru furtul de masa lemnoasa, asa cum se aplica pentru orice furt. Se va interzice transportul lemnului pe drumurile publice pe timp de noapte.

A treia masura, tot pentru a intari aceste sanctiuni, va viza introducerea autorizatiei de practica pentru lucratorii din domeniul silviculturii. Aceasta autorizatie presupune ca, atunci cand se constata nereguli in padurea pe care un padurar o administreaza, aceasta autorizatie de practica se va ridica, iar padurarul va avea activitatea suspendata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *