Nu defrisarile sunt cauza inundatiilor

Ploile torentiale cazute in Ucraina au umflat apele
cauza inundatiilor
Autoritatile sustin ca ploile din Ucraina, si nu defrisarile masive, sunt responsabile pentru inundatiile care s-au abatut asupra nordului Romaniei.

Specialistii afirma ca defrisarile masive din muntii nostri ar fi putut, cel mult, sa ajute natura dezlantuita, dar nu ele au reprezentat cauza inundatiilor.

Cu toate acestea, autoritatile reitereaza necesitatea opririi taierilor haotice de paduri, fiindca influenteaza in mod negativ producerea inundatiilor.

Apa a venit de la vecini

Specialistii spun ca in Ucraina ploile au fost mult mai abundente si mai persistente decat in tara noastra. De aceea, ministrul secretar de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Lucia Varga, a subliniat ca necazul a fost provocat de potopul dezlantuit in tara vecina.

“Nu defrisarile sunt cauza acestor inundatii din nordul tarii noastre. In Ucraina a plouat intens si astfel a fost afectat teritoriul tarii noastre”, a spus Varga. Ea a adaugat ca padurile au un rol foarte important si ca s-a constatat o legatura intre defrisari si inundatii, dar in cazul acesta nu se pune problema asa.

Si meteorologul Dumitru Balta este de aceeasi parere. “Prutul si Siretul isi au izvoarele pe teritoriul Ucrainei. A plouat abundent si apa s-a scurs in bazinul hidrografic al Siretului si al Prutului, care ajung pe teritoriul Romaniei”, a explicat Dumitru Balta.

Taierea copacilor, un pericol

Padurea este factorul care stabilizeaza solul. “Viteza de scurgere de pe versanti este mai mica daca zona respectiva este impadurita. Muntele este un loc unde nu se face curatenie. In urma defrisarilor raman crengi, busteni, radacini de copaci, rumegus, iar ploile abundente le duc la vale.

Efectele sunt dezastruoase: se infunda podurile, podetele, au loc alunecari de teren, se modifica configuratia albiilor raurilor”, a declarat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.

Nu defrisarile sunt cauza acestor inundatii. In Ucraina a plouat intens si astfel a fost afectat teritoriul tarii noastre
Lucia Varga,
secretar de stat in Ministerul Mediului


A plouat abundent si apa s-a scurs in bazinul hidrografic al Siretului si al Prutului, care ajung pe teritoriul Romaniei

Dumitru Balta,
meteorolog

Sursa: Adevarul

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente