
Nucile sunt o gustare ieftina si satioasa, pot inlocui cu brio snacksurile nesanatoase, aducand organismului numeroase beneficii. Nuca, originara din zona Marii Caspice, a fost introdusa pe continentul european de catre romani, s-a raspandit rapid, devenind un aliment foarte popular. Exista peste 30 de varietati de nuc, iar Romania se afla printre producatorii de top din Europa. Dintre beneficiile consumului de nuci enumeram:
– Nucile contin grasimi bune, avand in compozitie acizi grasi esentiali omega-3. Acidul alfalinoleic din nuci lupta impotriva colesterolului „rau” (LDL) si previne depunerea placilor de grasime pe artere. In doar 25gr de nuci avem 90% din necesarul zilnic de acizi grasi omega-3.
– Nucile sunt unul dinte putinele alimente care contin melatonina, hormonul care te ajuta sa ai un somn odihnitor. Mananca nuci cu doua ore inainte de culcare pentru a da timp organismului tau sa asimileze melatonina.
– Sunt ideale pentru un par sanatos, deoarece contin biotina (vitamina B7), care intareste firul si previne caderea parului.
– Au un continut nutritional de exceptie, fiind bogate in antioxidanti precum polifenoli si acid ellagic, care previn efectele negative ale radicalilor liberi si ne mentin organismul sanatos.
– Nucile sunt o sursa excelenta de vitamina E, continand 21mg per 100gr. Aceasta protejeaza membranele celulelor si da stralucire pielii.
– Constituie o sursa pretioasa de magneziu (in 100gr de nuci avem 40% din necesarul zilnic), care asigura sanatatea sistemului nervos central si joaca un rol important in procesul digestiv.
– Pe langa toate acestea, in nuci gasim minerale precum mangan, cupru, potasiu si zinc, in cantitati moderate.
– Uleiul de nuci are proprietati astringente. Aplicat local calmeaza pielea uscata si este o optiune sanatoasa la uleiurile traditionale pentru gatit.