Fata de anul trecut, cand intentiile agentilor economici de a investi in energia verde erau destul de timide, in acest an lucrurile se misca intr-un ritm mai alert. „Constatam, asa cum este si normal in conditiile actuale, o accelerare a pasiunilor si investitiilor in energia regenerabila.
De exemplu, in ceea ce priveste parcurile eoliene, se afla in procedura pentru eliberarea avizului de mediu trei investitii – la Berzasca, Vrani-Racasdia si Domasnea – Cornea – Cornereva – Mehadia. Cu procedura finalizata la acordul de mediu sunt 14 parcuri – Cornereva, Vrani-Racasdia, trei in zona Moldova Noua, Coronini, Turnu Ruieni, Slatina Timis, doua la Toplet, trei la Oravita-Poieni si Racasdia. In procedura pentru acordul de mediu sunt alte 12 astfel de investitii. Cu autorizatie de mediu sunt doua – la Toplet si Oravita“, a precizat ing. Marius Vodita, seful Serviciului Reglementari in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Caras-Severin.
O crestere si mai mare se observa in ceea ce priveste microhidrocentralele (MHC), cu aviz de mediu finalizat fiind trei asemenea investitii, cu procedura finalizata la acordul de mediu – 12, in procedura noua asemenea constructii si cu autorizatie de mediu – opt (pe raurile Sebesel, Valea Mare, Barzava, Caras, Bistra Marului, Nera, Camenita si Hididel). Parcurile fotovoltaice sunt cele care, desi au inceput timid, iau anvergura in judet – pe procedura simplificata (finalizata) cu aviz de mediu diind doi investitori diferiti in comuna Sacu, unul la Bocsa si unul in Iaz.
Alte trei se afla in procedura pentru acelasi aviz de mediu, iar in ceea ce priveste acordul de mediu, sase asemenea parcuri au finalizat procedura, alte trei parcurgand inca etapele necesare (Baile Herculane, Salbagelu Nou si Brebu).