Albinele din Sahara sunt foarte sanatoase si au un fond genetic complet diferit fata de cele din restul lumii.
O populatie unica de albine, care a fost izolata timp de 10000 de ani, a fost descoperita intr-o oaza din nordul desertului Sahara.
Albinele sunt din specia Apis mellifera, aceeasi care este responsabila pentru o treime din productia mondiala de miere. Cand cercetatorii au examinat colonii din jurul oazei Kufra din Libia, au descoperit ca erau diferite, din punct de vedere genetic, de orice alta populatie de albine din lume.
Diferentele genetice dintre albine indica faptul ca au fost rupte de restul lumii o perioada cuprinsa intre 5000 si 10.000 de ani, dupa ce clima s-a schimbat si savana s-a transformat in desert. Doar rezerva naturala de apa din subteran a pastrat viata in acea zona.
Potrivit discovery.com, albinele de la Kufra nu prezinta semne ca ar fi infestate cu parazitul Varroa, acesta fiind de obicei mortal si raspandit pe toata planeta.
Descoperirea unei populatii izolate si sanatoase ar putea fi exploatata pentru a determina ce trasaturi genetice au si care pot fi transferate la restul albinelor.
Sursa: Realitatea TV