Suedia si Finlanda, primele depozite sigure pentru deseuri radioactive

Suedia si Finlanda vor fi primele tari care sa inaugureze, pana in 2020, centre de stocare din granit, care pot conserva la mare adancime, deseuri radioactive pentru 100.000 de ani, scrie AFP.depozite sigure

O durata atat de mare in timp, incat expertii avertizeaza asupra impactului posibil in urmatoarea era glaciara.

In Finlanda, unde constructia unui astfel de centru ar putea fi aprobata in 2012, discutia insista pe garantarea securitatii in caz de o noua era glaciara.

“Trebuie date asigurari ca o astfel de constructie poate rezista la o noua perioada glaciara”, a subliniat Bjorn Diverstorp, de la Autoritatea de Siguranta Nucleara din Suedia, evocand riscul miscarilor telurice sub greutatea ghetarilor, care ar putea afecta astfel de depozite.

Prototip suedez

La finalul unui indelungat proces de consultare a populatiei, Societatea suedeza pentru gestionarea combustibilului si a deseurilor nucleare (SKB) a ales, anul trecut, Forsmark (la 200 de kilometri nord fata de Stockholm) ca viitoare gazda a unui astfel de depozit.

Astfel SKB trebuie, pana la finalul anului 2010, sa le prezinte lui Diverstorp si colegilor lui, un dosar prin care sa ceara autorizatia de a construi viitorul depozit. Apoi, Diverstorp va avea de lucru trei ani, pentru ca trebuie sa analizeze cele 7.000 de pagini depuse de SKB. Lucrarile de constructie vor incepe, cel mai devreme in 2015.

Astfel, depozitarea deseurilor radioactive poate incepe prin 2020 sau 2025. Un depozit pilot de acest gen a fost testat in laborator. Acesta se afla la o adancime de 500 de metri si are o lungime de 3,5 kilometri, si este format din tuneluri care cuprind diferite sisteme de stocare, pe verticala si orizontala.

Cercetatorii au optat deocamdata pentru cufere din cupru, imbracate la interior cu fonta, care vor fi inserate intr-un gang de bentonita si incadrate in puturi sapate in granit.

Un astfel de prototip a fost creat pentru a depune doua tone de combustibil uzat.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,191FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente