O fantoma energizanta care ne sperie sanatatea

Atentie! Bautura contine o cantitate foarte mare de cofeinau7y
CE BEM, CE MINCAM
Colorantii utilizati in-te-rac-ti-o-neaza cu celelalte componente ale produsului, iar efectele sint dintre cele mai nefaste asupra orga-nismului consumatorilor.

Bautura energizanta Phantom are in compozitie: „Apa, zaharoza, dextroza, acid carbonic, acidifiant (acid citric), taurina, aroma, cofeina, inositol, vita-mine (niacina, pantotenat de calciu, B 6, B 12), coloranti (caramel E 150, galben-orange E 110, ribo-fla-vina E 101). Continut ridicat de co-feina (32 mg/ 100ml)”. De pe eticheta citim si va-lorile nutritionale: „Valoa-rea ener-ge-tica 199 kj/ 47 kcal, proteine 0,4g, carbohidrati 10,72 g, grasimi 0 g, ni-a-cina 8 mg 44%, vitamina B 6 2 mg 100%, vitamina B 12 0,008 mg 80%, pantothenic acid 2 mg 33%”. Produ-ca–torul nu recomanda bautura „bol-na-vilor de diabet si persoanelor sensibile la cofeina. Contine acid carbonic”.

ANALIZA. Bautura analizata face parte din categoria celor energizante, cu un continut ridicat de cofeina si profil nutritional dezechilibrat, ne spune specialistul nostru, profesorul Gh. Mencinicopschi. Produsul contine zaharoza si dextroza cu index glicemic foarte ridicat, peri-culoase, care forteaza pancreasul endocrin sa secrete o cantitate mare de insu-li-na intr-o perioada scurta de timp. De asemenea, are in compo-zitie si coloranti, care pot interac-tiona cu ceilalti compusi si cu alte alimente, provocind efecte nedorite persoanelor sensibile. Consumatorii trebuie sa aiba grija si la acidul carbonic. Acesta modifica PH-ul tubului digestiv, provocind si distensia acestuia, cu efecte nedorite asupra cardiacilor.

CONCLUZII. Persoanele sa-na–toase vor consuma bautura cu pre–-cautie. Profesorul Mencinicopschi spune ca trebuie evitata de copii, adolescenti, femei insarcinate si care alapteaza, de supraponderali si obezi, de cei cu afectiuni neuropsihice si neurologice, de suferinzii de hiper-tensiune si boli cardiovasculare, de boli hepato-re-na-le, de cei cu sindrom metabolic si de bol-navii de osteopo-roza. Este in-ter-zisa diabeticilor si persoa-nelor sensibile la co-fei-na. Bau-tura nu se va asocia cu alco-olul, tutu-nul si cafeaua.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *