O garofita unica in lume!

1
1538

O garofita unica in lume! – Dianthus callizonus
Dianthus callizonus
Acum mai bine de 120 de ani, doi vigurosi botanisti ardeleni, strabatand salbaticele si prapastioasele creste ale Pietrei Craiului, s-au intors din obositoarea lor expeditie cu un trofeu rarisim: o garofita noua pentru stiinta. Aceasta a fost botezata Dianthus callizonus, adica garofita cu prea frumoase brauri sau garofita Pietrei Craiului, asa cum o numim noi astazi.
Ea a fost micuta planta care a produs admiratie si nedumerire in randul oamenilor de stiinta, datorita faptului ca pe langa ca nu a mai fost intalnita in nici un alt loc din lume si nici macar pe muntii vecini cu Piatra Craiului, aceasta nu seamana cu nici o alta garofita intalnita in Europa. Garofita reprezinta o unitate izolata din punct de vedere sistematic in care se gasesc intrunite caracterele a doua grupe sistematice: „Alpini” si „Glauci” ale genului.
Marunta garofita a ramas prizoniera muntelui, care timp de o jumatate de milion de ani a pastrat-o si a ferit-o de „gheara oamenilor” care o distrug chiar si in ziua de azi, cand pe langa faptul ca este planta ocrotita de lege, mai este si un endemism unic in lume! Ea poate fi gasita (insa nu pentru distrugere) mai ales pe versantul vestic al masivului dinspre Valea Dambovitei, fie in pajistile situate la limita dintre etajul subalpin si zona alpina, fie prin stancariile inierbate, insorite, din portiunea inferioara a zonei alpine, in asociatie cu multe specii comune muntiilor calcarosi si in special Bucegilor.
Dianthus callizonus face parte din familia Caryophyllaceae. Floare acesteia are in centru un cerculet purpuriu pestrit, caracteristic. Pe dos, petalele sunt albe cu tendinta verzuie, iar frunzele inguste si alungite sunt asezate in perechi. Tulpina este scurta si in varf are o singura floare care are corola de circa 4 cm in diametru, formata din 5 petale late, dintate la varf, culoare acesteia fiind rosu-carmin, la baza avand o pata purpurie; este impestritata cu alb si are peri stralucitori si matasosi. Inflorirea florii are loc in august. Este o specie monument al naturii si este ocrotita prin lege!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.