O noua sursa ieftina de incalzire: „Iarba elefantului”

O noua sursa ieftina de incalzire: "Iarba elefantului"

Pe piata romaneasca isi face tot mai mult loc o noua cultura de plante, care pot fi utilizate pentru producerea de peleti mai ieftin decat in varianta cu deseuri lemnoase.

Desi majoritatea peletilor din Romania sunt produsi din deseuri lemnoase, o sursa alternativa mai noua este o planta originara din Asia, Miscanthus Giganteus, cunoscuta si sub numele de „Iarba elefantului” sau „stuful chinezesc”.

Uscata si maruntita, din ea se pot produce peleti sau brichete pentru incalzire, cu grad redus de umiditate si mai ieftine decat cele din lemn. Avantajul acestei plante tine de faptul ca nu e pretentioasa, putand fi cultivata pe orice teren unde se cultiva porumb, adica aproape in toate zonele din Romania. De altfel, ea a putut fi cultivata si pe sol poluat, la Copsa Mica.

„In Romania, au fost cultivate peste 100 ha cu Miscanthus, majoritatea in acest an, in zona Dobrogei sau in judete ca Buzau, Braila, Sibiu”, ne-a spus Alexandru Coman, presedintele ARGE Miscanthus Romania, asociatia care promoveaza aceasta cultura. Potrivit lui, planurile sunt insa foarte mari. De exemplu, o firma elvetiana, Biocarbol, vrea sa planteze 5.000 ha in Romania, in sud-vestul tarii.

Durata mare de viata

Un alt avantaj este durata culturii, care poate depasi 25 de ani. Astfel, nu sunt necesare costuri anuale de plantare sau prelucrare a pamantului si poate creste, in principiu, fara ingrasaminte, intrucat iarna toate frunzele cad si actioneaza ca ingrasamant natural.

De asemenea, iarna planta se usuca pana la un procent de apa de 10%-15%. Costurile pentru infiintarea culturii sunt de aproximativ 2.400 euro/ha, ulterior fiind necesare doar cheltuieli de recoltare, de 50 euro pe an pentru un hectar, potrivit asociatiei. Recoltarea se face primavara.

In primul an nu se recolteaza nimic, in al doilea productia este cam la jumatate din media anuala, iar din al treilea an pana in cel de-al 25-lea, se vor produce in medie 15-20 de tone de material uscat la hectar. Asadar, costurile totale inregistrate in 25 de ani pentru un hectar sunt de aproximativ 3.600 de euro.

ALTE INTREBUINTARI

Materiale ecologice pentru locuinte

„Iarba elefantului” poate avea si alte intrebuintari, dincolo de fabricarea de peleti. De pilda, in Elvetia se foloseste si pentru producerea unor materiale de constructie biodegradabile pentru case, in amestec cu ciment si apa.

De asemenea, poate fi utilizata ca inlocuitor pentru plastic (in proportie de 70%) la cardurile bancare, de exemplu, sau in industria auto. Oricum, daca vine vorba despre peleti, culturile de Miscanthus ar trebui situate in apropierea unor procesatori, intrucat costurile de transport nu ar mai face rentabila aceasta materie prima.

Planta poate fi utilizata in aceleasi masini de peletizat care utilizeaza rumegusul sau paiele. In Romania, consumul de peleti creste de la an la an.

INDICI

Comparatie intre diferiti combustibili

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *