Organizatiile Re.Generation, Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu s-au prezentat astazi, 26 noiembrie 2010, in fata Ministerului Culturii si Patrimoniului National, in semn de protest fata de decizia Comisiei Nationale de Arheologie de a dezbate o noua solicitare de descarcare de sarcina arheologica a masivului Carnic de la Rosia Montana.
Costumati in detinuti si avand legate de picioare lanturi si bile de fier, activistii de mediu au atras atentia membrilor Comisiei asupra faptului ca acordarea unui vot favorabil descarcarii de sarcina a Masivului Carnic reprezinta o crima culturala asupra patrimoniului existent in zona, crima care nu va ramane nesanctionata de comunitatea stiintifica, societatea civila si de lege. Asemenea detinutilor care poarta bila de fier legata cu lanturi de picioare, membrii Comisiei vor purta pe umeri povara grea a crimei culturale comise la Rosia Montana.
„Crimele culturale atarna greu” este mesajul pe care l-au afisat activistii, alaturi de panouri cu fotografiile membrilor vinovati de aprobarea avizului in 2004, aflati si in prezent in componenta Comisiei si fotografii ale noilor membri care pot avea un rol pozitiv prin respingerea solicitarii.
Comisia Nationala de Arheologie va dezbate o noua solicitare de descarcare de sarcina arheologica a Masivului Carnic, depusa in vara acestui an de catre Rosia Montana Gold Corporation, compania care doreste sa exploateze aurul de la Rosia Montana utilizand tehnologii miniere bazate pe cianuri.
Cele trei organizatii de mediu considera ca repetarea votului Comisiei prin care au fost propuse pentru distrugere marturii exceptionale ale istoriei nationale si universale este un act lipsit de profesionalism si legalitate. In sprijinul celor de mai sus, vine si decizia Curtii de Apel Brasov de anulare a certificatului de descarcare arheologica nr. 4/15.01.2004, avizat de Comisia Nationala de Arheologie.
Valoarea exceptionala a sitului Rosia Montana si, in particular, a galeriilor romane din masivul Carnic, a fost afirmata de un numar fara precedent de specialisti si organizatii profesionale din tara si din intreaga lume. Propunerea pentru distrugere prin aprobarea solicitarii de descarcare de sarcina arheologica ar constitui o grava atingere adusa patrimoniului cultural national si sistemului de exploatare antic cunoscut pana in prezent de la Rosia Montana.
Membrii Comisiei Nationale de Arheologie care au votat in anul 2004 pentru avizul de descarcare de sarcina arheologica a Masivului Carnic sunt: Paul Damian (Muzeul National de Istorie a Romaniei), Alexandru Suceveanu (Institutul de Arheologie „Vasile Parvan”, Bucuresti), Alexandru Barnea (Universitatea Bucuresti, Facultatea de Istorie), Crisan Museteanu (Muzeul National de Istorie a Romaniei), Ioan Glodariu (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj Napoca Facultatea de Istorie), Dumitru Teicu (Muzeul Banatului Montan Resita), George Trohani (Muzeul National de Istorie a Romaniei), Adriana Pescaru (Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva), Florin Hau (Complexul Muzeal „Bucovina”, Suceava), Florin Topoleanu (Institutul de Cercetari Eco-Muzeale, Tulcea), Gheorghe Dumitroaia (Muzeul Judetean Neamt), Valeriu Sarbu (Muzeul Brailei), Dragomir Popovici (Muzeul National de Istorie a Romaniei), Florin Drasovean (Muzeul Banatului Timisoara).
Noii membri din componenta Comisiei Nationale de Arheologie sunt: Ioan Stanciu (Institutul de Arheologie si Istoria Artei Cluj Napoca), Octavian Bounegru (Universitatea Iasi, Facultatea de Istorie), Zeno Pinter (Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu, Facultatea de Istorie), Sorin Cocis (Institutul de Arheologie si Istoria Artei Cluj Napoca), Livia Buzoianu (Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta), Viorica Crisan (Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca), Ioan Carol Opris (Universitatea Bucuresti).
Pentru informatii suplimentare: Raluca Dan, Re.Generation, telefon: 0720 371 713, e-mail: [email protected] .