RMGC plateste pentru „obiectivitatea” unui consultant UNESCO ca acesta sa spuna ca eforturile de a include Rosia Montana in UNESCO trebuie „abandonate imediat”

Mircea Diaconu: „Cetatea din Alba Iulia ?i Ro?ia Montan? vor fi pe agenda mea”
Criteriile indeplinite de situl Rosia Montana pentru inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial
Criteriile indeplinite de situl Rosia Montana pentru inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial

Din ce in ce mai ingrijorati de impotrivirea romanilor fata de inceperea proiectului minier, Rosia Montana Gold Corporation a comandat si primit un raport mincinos care sa descurajeze eforturile autoritatilor romane de a de a include Rosia Montana in UNESCO.

In emailul primit de la RMGC:

„Ca urmare a preocuparii clientului nostru, Rosia Montana Gold Corporation, pentru protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane, RMGC a dorit ca aceasta dezbatere sa beneficieze de expertiza stiintifica si de obiectivitatea unui reputat expert european in protectia patrimoniului. In acest sens, RMGC a incredintat arhitectului britanic Dennis G. Rodwell, expert UNESCO si membru ICOMOS, misiunea de a intocmi un raport independent de evaluare a situatiei patrimoniului din Rosia Montana, raport ale carui concluzii urmeaza sa fie integrate in strategia de profil a companiei.

In raportul intitulat Reflectii privind relevanta si adecvarea declararii Rosia Montana ca Obiectiv de Patrimoniu Mondial al UNESCO, Dennis Rodwell arata ca propunerea de a include Rosia Montana pe lista tentativa a UNESCO are „deficiente majore” si ar trebui adandonata imediat.

Pentru a fi inclus pe Lista Patrimoniului Mondial, situl trebuie sa indeplinesca cel putin unul dintre cele zece criterii de selectie ale UNESCO. Conform studiului realizat de A.R.A, Justificarea valorii universale a sitului Rosia Montana este sustinuta de trei criterii indeplinite….

Iata criteriile indeplinite de situl Rosia Montana pentru inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial

(conform Directivelor Operationale pentru aplicarea Conventiei Patrimoniului Mondial)

criteriul iv) sa ofere un exemplu exceptional pentru un tip de constructie, de ansamblu arhitectural sau tehnologic sau de peisaj, care sa ilustreze una sau mai multe perioade semnificative ale istoriei umane;

Sistemele de exploatare industriala conservate reprezinta marturii exceptionale pentru istoria exploatarilor miniere romane, medievale si moderne:

  • Pentru perioada romana este semnificativ peisajul subteran, marturia unui efort concertat al administratie romane pentru extragerea aurului: in aproximativ 50 de ani a fost dezvoltat unul dintre cele mai vaste complexe miniere de epoca romana cunoscute pana in prezent.
  • Marturiile exploatarilor miniere medievale si de epoca moderna sunt semnificative pentru modul de prelucrare preindustrial surprins in momentul transformarii mijloacelor de productie din pragul Revolutiei Industriale.

criteriul v) sa reprezinte un exemplu exceptional de asezare umana traditionala, de utilizare traditionala a teritoriului sau a marii, care sa fie reprezentativa pentru o cultura (sau pentru culturi), sau pentru interactiunea omului cu mediul, in special cand acest mediu a devenit vulnerabil sub impactul unor mutatii ireversibile;

Targul minier traditional Rosia Montana este un exemplu reprezentativ pentru modul de exploatare a resurselor minerale din perioada preindustriala, cat si pentru perioada de tranzitie spre epoca industriala. Rosia Montana este un sat minier traditional inghetat in momentul incipient al procesului de urbanizare.

Modul in care este reflectata trecerea de la forma rurala la forma urbana caracterizeaza asezarea in ansamblul sau si ii confera unicitate si valoare semnificativa pentru patrimoniul mondial.

Peisajul minier de pe Valea Rosiei si Valea Cornei este un peisaj reprezentativ pentru perioada preindustriala. Lacurile artificiale (cele 28 de lacuri artificiale – tauri – conservate), muntii dezgoliti, gurile de mina de coasta, micile halde vegetate puncteaza si definesc peisajul.

Acest peisaj cultural este amenintat de schimbari ireversibile daca tipul de exploatare in cariera deschisa este reluat, conducand inevitabil la distrugerea patrimoniului cultural, resursa reala pentru o exploatare durabila a zonei.

criteriul vi) sa fie direct asociat sau intrinsec legat cu evenimente sau traditii vii, cu idei sau credinte, lucrari artistice sau literare de valoare universala exceptionala.

Celebrele tablite cerate care au facut cunoscut situl de la Alburnus Maior au fost una dintre cele mai importante surse ale redescoperirii Dreptului Roman de catre marele istoric german Theodor Mommsen, ale carui lucrari au influentat Codul Civil german si apoi au constituit baza reglementarilor similare pentru mai multe tari ale lumii: Portugalia, Grecia, Ucraina, dar si China, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan s.a.

Asocierile frecvente facute de cercetatori intre istoria Imperiului Roman din perioada antoninilor si aurul dacilor sau cel extras din Dacia deschid o directie de abordare care se adreseaza istoriei culturii europene – iesirea din criza a Imperiului Roman, debutul marilor programe edilitare initiate de Traian, dintre care construirea Forului si ridicarea Columnei sunt poate elementele cele mai importante.

Importanta galeriilor de la Rosia Montana nu se limiteaza insa la Antichitate. De la incheierea cruciadelor pana la descoperirea Americii, Muntii Apuseni au fost principala sursa de aur a Europei. In vremurile moderne extragerea aurului a fost una dintre ocupatiile de baza ale motilor. Administratia austriaca a adus in zona mineri de pe tot cuprinsul Imperiului si astfel a luat nastere o asezare miniera pe cat de pitoreasca, pe atat de europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *