O parte dintre ghetarii planetei se vor topi in totalitate pana la mijlocul acestui secol

0
406

Muntii planetei ar putea ramane fara varfurile lui acoperite cu zapada si gheata, pana la mijlocul acestui secol, arata un nou studiu. Potrivit cercetarilor, ghetarii se topesc acum mai repede ca niciodata.
topirea ghetarilor
Serviciul de Monitorizare a Ghetarilor (WGMS) din Elvetia au colectat date privind grosimea ghetii de pe lanturile muntoase din Noua Zelenada si pana in Alpi.

Ninsoarea abundenta ce a cazut peste tarile scandinave indica o pierdere medie a grosimii ghetarilor in 2007 de 0,6 metri, fata de recordul inregistrat pana acum, in 2006, de 1,2 metri. Cu toate acestea, este a treia mare scadere record, iar dupa 18 ani de pierderi neintrerupte peste tot in lume, masa totala a ghetarilor a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele secole.

Dr. Michael Zemp, care a analizat datele colectate de WGMS sustine ca temperaturile sunt in crestere, iar ghetarii aflati la altitudine mai mica si intr-un climat mai cald s-ar putea topi in totalitate pana la mijlocul acestui secol.

De exemplu, gheata de pe varfurile Pirineilor este pe cale de disparitie.

”Daca temperaturile continua sa creasca, ghetarii se vor retrage la altitudini mai mari. Insa, daca topografia nu le permite sa se retraga la altitudini mai mari, ei vor disparea”, a declarat dr. Zemp, citat de telegraph.co.uk.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.