Cercetatorii francezi au descoperit primele molecule care asigura o protectie eficienta fata de ricina, o otrava mortala, folosita ca arma biologica in atacurile teroriste, potrivit unui studiu publicat recent in revista stiintifica Cell.
Moleculele descoperite ar putea fi utilizate si in tratarea complicatiilor cauzate de infectiile alimentare provocate de toxinele de tip Shiga sau de holera, potrivit Comisariatului pentru Energie Nucleara si alte Energii Alternative (CEA) si altor organizatii de cercetare care au participat la acest studiu.
Ricina, care figureaza pe lista agentilor biologici monitorizati cu cea mai mare atentie, a fost implicata in numeroase cazuri de asasinate politice, crime biologice si sinucideri, se afirma in comunicatul emis de autorii studiului.
Asasinarea, in 1978, a jurnalistului bulgar Georgi Markov a contribuit la notorietatea ricinei, extrasa din semintele unei plante ce poate fi folosita la fabricarea uleiului de ricin, utilizat in produse diverse, precum sapunul de baie si lichidul de frana.
In absenta unui antidot, efectele ricinei sunt in general ireversibile, iar simptomele apar dupa cateva ore, cauzand in cele din urma moartea, dupa un interval cuprins intre trei si cinci zile.
Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii si „plicurile contaminate cu antrax”, multe state, printre care si Franta, au hotarat sa initieze programe de cercetare, de „terapie si decontaminare impotriva ricinei”, a declarat Daniel Gillet, cercetator in cadrul CEA, unul dintre autorii studiului.
Dintre cei 16.500 de compusi chimici analizati, cercetatorii francezi au izolat, in cele din urma, doua molecule capabile sa blocheze, in eprubeta, efectul toxic al ricinei asupra celulelor.
Una dintre aceste molecule, administrata in mod preventiv soarecilor, i-a protejat pe acestia de toxicitatea ricinei si a contribuit la supravietuirea lor.
„In experimentele noastre, am tratat soarecii de laborator cu aceasta molecula si apoi le-am administrat doze mici de ricina. Am constatat o protectie eficienta”, a explicat Daniel Gillet. In schimb, aceasta molecula nu este eficienta atunci cand este administrata soarecilor deja bolnavi. „Pentru moment, molecula in cauza nu poate sa vindece”, a concluzionat cercetatorul francez.
Va fi nevoie, probabil, de mai multi ani de cercetari inainte de a putea produce un medicament eficace, care va putea fi folosit ca un antidot pentru aceasta otrava, au explicat cercetatorii francezi.
In afara interesului manifestat de cercetatori pentru folosirea ei in cazurile de terorism biologic, cea de-a doua molecula descoperita este totodata „activa impotriva unei toxine ce prezinta un interes curent in domeniul sanatatii publice”, fiind asociata cu o maladie cauzata de colibacili.
Aceste descoperiri ar putea deschide calea pentru punerea la punct a unor tratamente eficiente impotriva acestei afectiuni cu potential mortal, in special pentru copiii mai mici de trei ani, cauzata de toxinele de tip Shiga, ce provoaca diaree si, in unele cazuri, distrugerea globulelor rosii si blocaje renale.
Sursa: Mediafax